Folyamatos enyhülés, alvászavarok várhatók - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Hétfőn melegfronti hatás érvényesül, majd kedden kettősfront nehezíti mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek életét. Szerdán újra gyenge melegfront hatásai érződnek majd. Eközben folyamatosan enyhül az idő, érdemes az átlagosnál többet pihenni, ugyanis sokaknál alvászavar, koncentrációs problémák léphetnek majd fel.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn erősödik a meleg fronthatás és pár fokkal emelkedik majd a hőmérséklet. Sokaknál nő a reakcióidő és a koncentrációs készség, ami különösen az utakon jelenthet veszélyt. A gyors felmelegedés nem kedvez az érrendszeri megbetegedéseknek sem, ezért az érintettek kerüljék a terhelést. Szórványosan lehet számítani havazásra, havasesőre.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban értékük számottevően nem változik.

Kedden tovább melegszik az idő, azonban kettős fronthatásra kell számítani. A nappali maximum hőmérsékletek már többnyire fagypont fölött alakulnak, ezért éjszaka sem hűl le annyira a levegő. Sokfelé gyenge esőre van kilátás, az ország északi részében akár ónos eső is eshet. Ilyen esetben érdemes több időt szánni a közlekedésre, akár autóval, akár gyalogosan.

Szerdán gyenge melegfronti hatásra van kilátás. A fokozatos enyhülés továbbra is tart, azonban időnként megélénkül a szél. Néhol futó záporokra, kisebb esőre lehet számítani, ezért a csúszós utak nem kizártak. Többek esetén alvászavarok és koncentrációs problémák jelennek meg.