Vágólapra másolva!
Átadták Szentlőrinc geotermikus távfűtőművét. A Pécstől húsz kilométerre levő városban jövőre már termálvízzel melegítenek mintegy kilencszáz lakást. A beruházó PannErgy országszerte összesen 60 megawatt energiatermelő kapacitást akar kiépíteni a földhőre alapozva. 
Vágólapra másolva!

A geotermikus energiát hasznosító erőművel teljes egészében kiváltható a jelenlegi földgázalapú távhőszolgáltatás a 7500 lakosú Szentlőrincen - közölte Nagy Ildikó, a projektet megvalósító PannErgy Nyrt. kommunikációs vezetője az MTI-vel. A mintegy 1,3 milliárd forintos beruházás nyomán január elsejétől 900 lakást, a jövő év második felétől pedig már több közintézményt is geotermikus energiával fognak fűteni.

A geotermikus távfűtőmű alapkövét az idén júliusban tették le. Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója akkor azt mondta: Magyarországon eddig ez a legnagyobb vállalkozás a föld hőjének kiaknázására. Az új létesítmény megszünteti a fosszilis energiaforrással működő erőművet és az ezzel járó szennyezést. A baranyai kisváros melletti kútból kitermelhető víz 87 Celsius fokos, zárt rendszerben elérheti a 90 fokot is, hozama maximálisan 25 liter másodpercenként. A projektet 442 milliós támogatást kapott a Környezet és Energia Operatív Programból.

A geotermikus energia termelésére és szolgáltatásra koncentráló PannErgynek ez az első sikeres geotermikus kútfúrása. A társaság tavaly áprilisban kezdte meg a munkát a baranyai város mellett. A fúrás az előzetesen tervezettnél hosszabb ideig tartott, részben a gépek és berendezések többszöri meghibásodása, részben egyes geológiai információk újraértékelése miatt. A cég igazgatótanácsi elnöke, Bokorovics Balázs szerint a szentlőrinci a portfólió legkockázatosabb geológiai adottságú projektje.

Az nyrt. leányvállalata, a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt-nek 90 százaléka van a Szentlőrinci Geotermia Zrt.-ben. Ez utóbbi cég idén júniusban tizenöt évre szóló és további öt évre meghosszabbítható hőenergia-szállítási szerződést kötött a város 100 százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Közüzemi Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A szerződés értelmében a Szentlőrinci Geotermia Zrt. mint távhőtermelő szállítja a Szentlőrinc jelenlegi távhőrendszerét üzemeltető távhőszolgáltató cég számára a geotermikus energiaforrásból származó hőenergiát.

A geotermikus energia kutatásában a PannErgy szakmai partnere az izlandi Mannvit, korábbi nevén VGK Hönnun cég. A PannErgy több tucat önkormányzattal alakított közös vállalatot a kutatásra és az energiaszolgáltatásra. A 2007-ben kezdett stratégia alapvető célja húsz létesítmény és legalább 60 megawatt energiatermelő kapacitás megteremtése.