Magas légszennyezettség okoz panaszokat - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Fokozatosan, gyors tempóban melegszik a levegő. Szerdától melegfront hatásai érződnek. A magas légszennyezettség erősíti a légúti panaszokat. A felmelegedés miatt késő őszi időre lehet számítani, érdemes az átlagosnál többet pihenni, ugyanis sokaknál alvászavar, koncentrációs problémák léphetnek majd fel.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán melegfronti hatás várható. Továbbra is enyhülő időre lehet számítani. A több helyen felerősödő szél csökkenti majd a hőérzetet, ajánlott a réteges öltözködés. A melegfronti hatás koncentrációs zavarokat, fejfájást is okozhat, valamint a gyulladásos panaszokat is fokozza. A ködös párás idő az asztmások panaszait fokozza, ők lehetőleg kerüljék a nagy forgalmú helyeket. A magas légszennyezettség miatt a légúti panaszok erősödhetnek, köhögés, torokfájás jelentkezhet. C-vitamin pótlásával erősíthetjük az immunrendszerünket, hársfatea és hagymafélék fogyasztása ajánlott.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja az ország nagy részén közepesen magas, az északi terület egyes helyein magas értéket mutat. A következő napokban további emelkedésre kell számítani.

Csütörtökön is marad a melegfronti hatás. Az élénk szél főleg a gyerekeknél izgatottságot, nyugtalanságot okoz, legyünk türelmesek egymáshoz. A felhős ég szomorkás hangulatot okozhat, erősödhetnek a depressziós tünetek. Az ünnepek előtt figyeljünk az egyedül álló ismerőseinkre. Ne felejtsük, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, az odafigyelés és a törődés egy szép ajándék mindenkinek. Levendulaolaj párologtatásával hozzájárulhatunk a békés nyugodt karácsonyi készülődéshez.

Pénteken csapadékosabbra fordul az időjárás, havazásra azonban nem számíthatunk. Kettősfronti hatás várható, ami az ízületi panaszok erősödését is okozhatja. A karácsony szent estéjén is ajánlott a mértékletesség megtartása, a túlzott étkezés és alkoholfogyasztás emésztési zavarokhoz vezethet, a görcsös panaszok erősödése miatt, ilyenkor gyakrabban jelentkeznek epe, és hasnyálmirigy panaszok.