Még mindig magas a légszennyezettség - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Fokozatosan, gyors tempóban melegszik a levegő. A melegfront hatásai terhelik a szervezetet. A magas légszennyezettség erősíti a légúti panaszokat. A felmelegedés miatt csúszós utakra, szokatlan fáradtságra, koncentrációs zavarra lehet számítani. 
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön is marad a melegfronti hatás. Az erős olvadás miatt latyakos csúszós utakra kell számítani. A közlekedőknek a koncentráció csökkenés, a csúszós utak, az erős oldalszél miatt fokozottan ajánlott a figyelem! Az élénk szél főleg a gyerekeknél izgatottságot, nyugtalanságot okoz, legyünk türelmesek egymáshoz. A felhős ég szomorkás hangulatot okozhat, erősödhetnek a depressziós tünetek. Az ünnepek előtt figyeljünk az egyedül álló ismerőseinkre. Ne felejtsük, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, az odafigyelés és a törődés egy szép ajándék mindenkinek. Levendulaolaj párologtatásával hozzájárulhatunk a békés nyugodt karácsonyi készülődéshez.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja az országszerte magas, az ország egyes területein az egészségügyi határértéket is túllépi, így aki teheti, csökkentse a környezeti terhelést, autózás helyett válassza inkább a tömegközlekedési járműveket. A légúti betegségben szenvedőknél ez a panaszaik fokozódásával jelenik meg, de befolyásolja a napi munkavégzést, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk miatta. Az egészséges embereknél is légúti irritáció jelentkezhet, ajánlott a nappali órákban a közlekedést elkerülni. A következő napokban a magas értékek várhatóan csökkenni fognak.

Pénteken csapadékosabbra fordul az időjárás, havazásra azonban nem számíthatunk. Kettősfronti hatás várható, ami az ízületi panaszok erősödését is okozhatja. A karácsony szent estéjén is ajánlott a mértékletesség megtartása, a túlzott étkezés és alkoholfogyasztás emésztési zavarokhoz vezethet, a görcsös panaszok erősödése miatt, ilyenkor gyakrabban jelentkeznek epe, és hasnyálmirigy panaszok. Ajánlott borsmenta tea, édesköménytea fogyasztása a kellemetlen panaszok enyhítésére.

Szombaton lehűlés kezdődik, hidegfronti hatás várható. A szeles csapadékos idő az ízületi, és a görcsös panaszok fokozódását okozhatja. Továbbra is ajánlott az ünnepi étkezések során a mértékletesség megtartása. A kisgyerekeknél különösen számítani kell a szokottnál nagyobb mértékű nyugtalanságra.