Lehűlés terheli a szívet a hétvégén - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Lehűlés jön a hétvégén, szombaton eleinte esőre, később havazásra lehet számítani. A csapadék és az erős légmozgás légátkeverő hatására csökkenni fog a légszennyezettség is. Az erős hidegfronti hatás főleg a szívbetegeket fogja megterhelni.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton lehűlés kezdődik, erős hidegfronti hatás várható. A szeles, csapadékos idő az ízületi és a görcsös panaszok fokozódását okozhatja. A kisgyerekeknél különösen számítani kell a szokottnál nagyobb mértékű nyugtalanságra. A csapadékzóna érkezését és a lehűlést a reumás panaszok és a fejfájós tünetek fokozódása is jelezheti. A frontra érzékenyeknek továbbra is kímélő étrend ajánlott.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte magas, egyes területeken az egészségügyi határértéket is túllépi, így aki teheti, csökkentse a környezeti terhelést, autózás helyett válassza inkább a tömegközlekedést. A légúti megbetegedésekben szenvedők panaszai fokozódhatnak, a szennyezett levegő belélegzése befolyásolja a napi munkavégzést is, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az egészséges embereknél is jelentkezhet légúti irritáció, ezért ajánlott a nappali órákban a forgalmas helyeket elkerülni. A szombati hidegfront várhatóan átkeveri majd a légkör alsó rétegeit, és a csapadék kimossa a szennyezőanyagokat.

Vasárnap gyengülő hidegfronti hatás mellett futó hózáporokra még számítani lehet. Marad az erős szél, és sokfelé fagypont alatt alakulnak majd a maximumok. Két nap alatt akár 15 fokot is hűlhet a levegő, ez a hatás igencsak megterheli a szervezetet. Fáradékonyság, koncentrálási problémák, szívpanaszok jelentkezhetnek. A szívbetegek galagonyateával enyhíthetnek a tüneteken.

Hétfőn fronthatás nem várható, de helyenként kiadós mennyiségű havazásra van kilátás, mely a közlekedésben okozhat fennakadásokat. Marad a hideg, szeles idő. Meleg, réteges öltözet ajánlott, az ízületi panaszokkal küzdők tartsák melegen végtagjaikat is.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.