Az ízületes betegek panaszai fokozódnak az Óév utolsó napjaiban - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A következő napokban marad a hideg idő. Számottevő csapadék nem várható, az éjszakai lehűlés egyre erősebb lesz.  A görcsös és fejfájós panaszok mellett a keringési betegek vérnyomás ingadozást is tapasztalhatnak. A gyengülő légmozgás hatására emelkedik a légszennyezettség.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken fronthatás nem lesz. Több-kevesebb napsütésre az ország nagy részén számíthatunk, mely javítja a hangulatot. Délután északnyugat felől felhősödés kezdődik, de legfeljebb északkeleten fordulhat elő hószállingózás. A tartós hideg időben erősödhetnek az ízületi, köszvényes panaszok. A köszvényes betegek fogyasszanak több tejterméket, gabonafélét, tojást és kerüljék a belsőségeket, vörös húsból, hüvelyesekből készült ételeket. Ajánlott a mértékletesség betartása, és napközben többször 1-1 csésze lapacho tea elfogyasztása. Szilveszter éjszakáján az autósok csúszós utakra készüljenek.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja a nagyvárosokban továbbra is emelkedik, ezért kiemelten fontos figyelnünk a környezeti terhelésre. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk.

Szombaton továbbra sem várható fronthatás. A nappali fagyok kissé enyhülnek. A mulatós éjszaka után érdemes a szervezetünk regenerálására figyelni, és tehermentesíteni a szervezetet. Zöld teával frissíthetjük fel magunkat, reggelire pedig jó választás lehet a fokhagymás pirítós, ami a másnaposság ellen is hatékony szer. A derült, napos időben érdemes pár órát a városi környezettől távol a szabadban eltölteni. A folytatásban markáns fronthatás nem valószínű, de marad a hideg idő.

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, így az ízületi panaszok tovább fokozódhatnak. A felerősödő szél fejfájást, nyugtalanságot okozhat. Érdemes a mai napot pihenéssel tölteni, egy meleg citromfű tea kíséretében.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.