Ködfoltok nehezítik a közlekedést az év első napján - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Az átmulatott szilveszter éjszakát követő délelőttön többfelé ködfoltok nehezítik a hazafelé tartó autósok dolgát. A csúszós utak, és a kettős fronthatás miatt megnövekedő reakcióidő fokozottabb figyelmet, nagyobb követési távolságot igényel a közlekedésben.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton a nyugati országrészben hidegfronti, a keleti országrészben melegfronti hatás várható. Többfelé tartósan megmaradó ködfoltok, csúszós, jégbordás utak nehezítik a közlekedést. Szilveszter éjszakája után érdemes a szervezetünk regenerálására figyelni, és tehermentesíteni a szervezetet. Zöld teával frissíthetjük fel magunkat, reggelire pedig jó választás lehet a fokhagymás pirítós, ami a másnaposság ellen is hatékony szer. A derült, napos időben érdemes pár órát a városi környezettől távol a szabadban eltölteni.

A légszennyezettség országszerte közepes szintű, és a következő napokban kissé csökkenni fog. A szálló por koncentrációja viszont a nagyvárosokban messze meghaladja az egészségügyi határértéket. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az időseknek és a gyermekeknek, valamit a felső légúti megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott városi környezetben a szabad levegőn tartózkodni.

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, így az ízületi panaszok fokozódhatnak. A megélénkülő és északnyugatira forduló szél fejfájást, nyugtalanságot okozhat. Érdemes a napot pihenéssel tölteni egy meleg citromfű tea kíséretében. A szeles, hideg időben erősen lecsökkenhet a hőérzet, ezért meleg, réteges öltözet ajánlott a szabadtéri tevékenységekhez. A reumás panaszokkal küzdőknek gyapjúból készült, vastag derék- és térdmelegítő viselete javasolt.

Hétfőn marad a gyenge hidegfronti hatás, az északi megyékben várható hószállingózás, futó hózápor. A folytatásban a hét végéig maradnak a fagypont alatti maximumhőmérsékletek, a szél viszont csendesedni fog. Markáns fronthatás sem várható.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.