Több csapadék hullott Magyarországon 2010-ben, mint bármelyik évben a mérések kezdete óta. Az abszolút éves csapadékrekord is megdőlt.

1550 milliméter csapadék hullott tavaly a Bükkben elhelyezkedő Jávorkúton, az OMSZ mérőállomásán, így megdőlt az 1937-ben Kőszeg-Sájerházaknál mért rekord éves mennyiség. A régi rekordnál Kékestetőn is több csapadék esett, ott 1514 mm-t mértek. Magyarországon az 1870-es évektől végeznek rendszeres csapadékmérést, azaz közel másfél évszázad legcsapadékosabb éve volt a tavalyi. Az abszolút rekord mellett az országos átlag is rekord értéket mutat.

A legcsapadékosabb hónap a május volt, amely országos átlagban ugyancsak rekordot döntött. Különleges volt a májustól októberig tartó időszak. Csak ebben az öt hónapban például a Bakony belsejében több mint 1100 milliméter eső hullott. A csapadék zöme nem heves zivatar formájában esett le, hanem mediterrán ciklonok áthaladása közben alakultak ki a tartós esőzések.

A nagy csapadéknak nyoma volt: a Tiszán és mellékfolyóin az év során három nagyobb és több kisebb árhullám vonult végig, a belvízzel elöntött területek nagysága számottevő, a Balaton vízszintje évtizedek óta nem volt ilyen magas. Több gyümölcsfajta nem tudott beérni, a méhészet veszteségei is jelentősek.