Intenzív melegedés okoz erős panaszokat - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Folytatódik a melegedés, a hét végére már éjszaka is fagypont felett lesznek a hőmérsékletek. Ez a hirtelen jött változás komoly terhelést ró a szervezetre, nem kedvez a migrénre hajlamosaknak sem. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a fokozott folyadékbevitel a következő napokban.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken folytatódik a melegedés, már a talajközeli légrétegekben is nulla fok feletti hőmérsékletek lesznek. Ez a hirtelen enyhülés szinte mindenkinek a szervezetét megterheli. Kimerültebbek, ingerültebbek lehetünk. Megnyúlhat a reakcióidő is, figyeljünk jobban a közlekedésben. Északkeleten ónos eső is növelheti a balesetveszélyt az utakon. Akik hosszabb vezetésre készülnek, iktassanak be több pihenőt, és ezek alkalmával némi testmozgással is frissítsék fel szervezetüket. Lefekvés előtt egy csésze citromfű tea fogyasztása ajánlott az álmatlanságban szenvedőknek.

A légszennyezettség országszerte csökken, de főként a szálló por található meg nagyobb koncentrációban, a városi környezetben. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést. Fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az időseknek és a gyermekeknek, valamit a felső légúti megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott városi környezetben a szabad levegőn tartózkodni.

Szombaton már az éjszakai fagyok is megszűnnek, felhős borult idő várható. Záporok kialakulása előfordulhat, így az esernyőkre szükség lehet. Gyengül a melegfronti hatás így az egyéni alkalmazkodóképességétől függően csökkenhetnek az időjárásra érzékenyek tünetei. A borongós nap rosszabb kedélyállapotot eredményezhet, néhány kocka csokival javíthatunk hangulatunkon. A gyulladásos panaszok is fokozódhatnak, feketeáfonya tea segíthet a panaszok csökkenésében. A fejfájósokat sem kíméli az időjárás, magnézium B és C vitamin pótlása ajánlott.

Vasárnap frontmentes idő várható, de megnövekszik a csapadékhajlam, ami a reumatikus panaszokat fokozza. A felélénkülő szél miatt ingerültség, migrén jelentkezhet. A Dunántúlon több órás napsütés javíthat az elmúlt napok miatti rossz közérzeten.
Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.