Jégtorlaszokkal vonul az árvíz Németországban

Vágólapra másolva!
Szinte az összes jelentős folyó kilépett a medréből Németországban a január eleji hóolvadás hatására. Sok ingatlan került víz alá. A Rajna már tetőzött, az Elbán azonban a jeges ár még mindig emelkedik.
Vágólapra másolva!

Víz alatt álló házak, elöntött földek, homokzsák-gátak jellemzik a német folyók környezetét január második hétfőjén. A Rajna a felső és középső szakaszokon már tetőzött, az alsóbb részeken még emelkedik a vízszint. Továbbra is hajózási tilalom van elrendelve. Árvíz jellemzi a Majna, a Wesel, az Elba, a Mosel és a Duna egyes szakaszait is. A nagy olvadás a decemberi szokatlanul vastag hótakaró hirtelen olvadása miatt következett be. Németország keleti részén a folyók felső szakaszai a nagy hidegben befagytak, ott az olvadás következtében jeges ár vonul le.

A legrosszabb helyzet az Oderán alakult ki. A folyón úszó, olykor méteres vastagságú jégtáblák helyenként feltorlaszolódnak, és miközben a part menti tárgyakban közvetlenül is kárt okoznak, vissza is duzzasztják a folyó vizét. Jégtörő hajóknak viszont sikerült feldarabolniuk a folyó több kilométeres szakaszán kialakult egybefüggő jégpáncélt, amely akadályozta a víztömeg szabad áramlását a Balti-tenger felé. Emiatt korábban riadókészültséget rendeltek el az Oderbruch nevű ártéri vidéken, amely több méterrel az Odera vízszintje alatt fekszik, masszív gátak védelmében. A hatóságok azonban attól tartottak, hogy a jégpáncél miatt felgyülemlő hatalmas víztömeg egy idő után átcsap a gátakon, és elárasztja a több ezer hektáros területet; emiatt már felkészítették a helyi lakosságot az esetleges evakuálásra is, amelyre azonban valószínűleg mégsem kerül sor.

Vasárnap a legsúlyosabb árvízhelyzet a Mosel mentén következett be. A festői völgyben fekvő települések közül Zell, Cochem és Bernkastel-Kues belvárosa már szombaton víz alá került. Zell mélyebben fekvő részeit 180 centiméteres víz borítja, Cochem folyóparti térségében csak a tűzoltók által még pénteken felállított, magasított stégeken lehet közlekedni. A víz itt mintegy méteres magasságban árasztotta el a házakat, amelyeknek földszinti lakó- és üzlethelyiségeit, illetve pincéit a tulajdonosok előzőleg kiürítették.

Koblenznél ömlik a Mosel a Rajnába. E városnál is erőteljesen emelkedik a vízszint, a hullámok már a két folyó találkozásánál emelt Vilmos császár emlékmű (a Deutsches Eck) lábát is elérték. Szakemberek szerint tíz éve nem volt példa ilyen méretű áradásra a Moselen, amelynek megnövekedett vízhozama a Rajnán is érezteti a hatását. A folyásirányban lejjebb fekvő Kölnben már készülnek az árvízre: a folyó menti városrészeket fémlemezből készült mozgatható falakkal védik a tűzoltók.