Márciusi meleg lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Az átlagosnál jóval magasabb nappali hőmérséklet, szombaton erős szél és változó felhőzet jellemzi a hétvége időjárását. Az igazi tél a jövő hét közepéig nem tér vissza.
Vágólapra másolva!

Péntektől vasárnapig az ország jelentős részén napközben 10 fok fölé melegszik a levegő, sőt péntek délután a nyugati határszélen 15 fok sem kizárt. A január közepi átlagos nappali érték +1 fok körül alakul, a mostani hőmérséklet viszont a március közepi átlagnak felel meg.

Pénteken eleinte országszerte borult lesz az ég, kisebb eső előfordulhat, később nyugat felől csökken a felhőzet. A Dunántúl északi felén és a középső országrészben megélénkül, időnként megerősödik a szél. A szél okozta függőleges átkeveredés nagy részben hozzájárul a magas hőmérséklet kialakulásához.

Szombaton délelőtt elszórt záporokkal hidegfront vonul át. A front átvonulását követően felszakadozik a felhőzet, előbukkan a nap. A hőmérséklet csúcsértéke 10 fok körül alakul, de a megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati szél csökkenti a hőérzetet. A hidegfront hatására kitisztul a levegő, a látótávolság jelentősen növekszik - várhatóan kiváló fényképeket, videófelvételeket lehet készíteni a szabadban. Megfelelően felöltözve az időjárás kedvez a sétálásnak, különösen a településeken. A természetes környezetben a kirándulást a mélyen sáros talaj teszi körülményessé.

Vasárnap a szél is alábbhagy, változóan felhős, enyhe, csapadékmentes idő várható. Általában keleten lesz több napsütés, bár ott reggel helyenként köd képződhet.


Kissé javul a belvízhelyzet, a növényzetnek már kell a lehűlés

A hétvégén csak elszórtan fordul elő kisebb csapadék. Napközben csökken a páratartalom, növekszik a párolgás, így kissé csökken a belvízzel elöntött területek aránya. Az enyheség, különösen a tartós fagymentesség korai rügyfakadáshoz vezethet, amely később szinte elkerülhetetlen fagykárokat eredményezhet. A délnyugati országrészben már egy hete tart az enyheség, de most még inkább csak némely lágyszárú növény kapott életre. A korai rügyfakadást az egyelőre hideg felső talajréteg is hátráltatja. Mindenesetre a közeli napokban jobban járna a mezőgazdaság azzal, ha visszatérnének a reggeli fagyok. Erre nem kell sokat várni: előrejelzésünk szerint hétfőn reggel országszerte fagypont alá csökken a hőmérséklet, a hét második felében pedig jelentős lehűlésre van esély.