Szeme is volt az amerikai hóciklonnak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok keleti partvidékén január 12-én, szerdán egy markáns hóciklon vonult át. Néhány héten belül ez már a harmadik hóvihar volt a térségben, amely nagy havazással bénította meg New England térségét. A Terra műhold megörökítette a káoszt okozó vihart.
Vágólapra másolva!

A vihar kedden kezdett kialakulni, amikor egy, az atlanti partok mentén dél felől érkező viharzóna összetalálkozott egy másikkal, amely a középnyugati térséget szelte át.

Az alább látható műholdképet a NASA Terra műholdja készítette a viharról január 12-én. A ciklon középpontja ekkor New England déli része (Massachusetts, Cape Cod, Nantucket) felett örvénylett.

A felhőkarok vessző alakzatba rendeződtek, amely a hurrikánokra és minden kifejlett ciklonra is jellemző, és ami azért alakul ki, mert a levegő egy alacsony nyomású központ körül, az óramutató járásával ellentétesen örvénylik. Habár a műholdfelvételen ez nem túl szembetűnő, a ciklon közepén egyfajta viharszem is kirajzolódott - ez általában a trópusi ciklonoknál válik jól láthatóvá, és azért alakul ki, mert a ciklon közepén lefelé áramlik és kiszárad a levegő, így feloszlanak a felhők, átmenetileg lecsendesül az idő. Ennek hatására a szem körzetében, Nantucket és Cape Cod térségében a vihar közepén rövid időre hirtelen kisütött a nap.

Forrás:http://earthobservatory.nasa.gov

A vihar déli peremén magasabb szintű, vékonyabb és szakadozottabb felhőzet figyelhető meg. Ezek a felhők azáltal jöttek létre, hogy a hideg, száraz levegő a melegebb óceánfelszín fölé érkezett. A felszín közeli meleg, nedves légtömeg lehűlt és páratartalma kicsapódott (kondenzálódott).

Közel egy méter hó is esett

A ciklon északi és nyugati oldalán vastag felhőtömbök láthatók, amelyekből intenzíven, az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szerint óránként 2,5-3 cm-es erősséggel hullott a hó. Január 12-én estére New England egyes körzeteiben több mint 60 centire nőtt a friss hótakaró vastagsága.

Az erőteljes hóvihar több tengerparti városban viharos szeleket okozott, a Massachusetts-beli Cape Codon közel 130 km/órás széllökést regisztráltak. A szélsőséges időjárás következtében százezren maradtak áram nélkül. A Connecticut-beli Hartford repterén miután egyetlen nap alatt 57 cm hó hullott, megdőlt a napi csapadékösszeg rekordja. A vermonti Wilmington városában 24 óra leforgása alatt ennél is több, mintegy 90 cm havat mértek.