Vágólapra másolva!
A sarkvidékről viharos északi széllel zord légtömeg érkezik az USA északkeleti része fölé, amely a Nagy Tavak környékén keveredik a délebbről származó enyhe, nedves levegővel. Ebben az időjárási helyzetben 120 kilométer/órás széllökésekre, nagy havazásra, hóviharok kialakulására számítanak a helyi meteorológusok.
Vágólapra másolva!

Sarkvidéki, igen hideg légtömegek érik el Nagy Tavak térségét csütörtökön és pénteken, annak az anticiklonnak a peremén, ami az USA közép-nyugati területei felett alakult ki viharos északi, északnyugati széllel kísérve. Itt indul meg a délebbről származó enyhébb, nedvesebb levegővel a keveredés, amely végül az Egyesült Államok északkeleti tájain egy mérsékeltövi ciklon kialakulásához vezet.

Az említett ciklon középpontja csütörtökön, pénteken keletebbre, délkeletre helyeződik át, vonulását viharossá fokozódó szél (óránkénti 100-120 kilométeres széllökések is várhatók), borult időjárás, kiadós havazás kíséri. A helyi meteorológusok a modellszámításokra alapozva helyenként akár 20-40 cm-es friss hóréteg kialakulására számítanak. Az előrejelzések szerint a havazás eleinte leginkább Massachusetts államot érinti, majd fokozatosan erősödő intenzitással egyre inkább átterjed Rhode Island és Boston térségébe.

A nagy havazás mellett a hőmérséklet is alacsonyan alakul, mert a hideg légtömegben helyenként napközben sem emelkedik a hőmérséklet -20 fok fölé, és éjszaka sokfelé -30 fok alatti értékeket is mérhetnek. A viharos légmozgás miatt hófúvások, jelentős hótorlaszok is kialakulnak, melyek jelentősen akadályozhatják, helyenként akár meg is béníthatják a közlekedést.

A ciklon szombatra már az Atlanti-óceán felett okoz viharokat, de mögötte északi, északnyugati marad az áramlás az USA északkeleti harmadán, ezért tartósnak ígérkezik a hideg a térségben, és további kisebb havazásra a továbbiakban is számítani lehet.