Fejfájással ér véget a hét - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Vasárnap kettős fronthatás terheli a szervezetet, fejfájás, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. A jövő hét elején elér minket egy csapadékzóna, ismét számíthatunk havazásra, erősödnek az éjszakai fagyok.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap kettősfronti hatás terheli szervezetünket. A szokásosnál fáradékonyabbak lehetünk, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. Délelőtt a délkeleti tájak kivételével több órára kisüt a nap, majd napközben délen csökken, észak felől viszont megnövekszik a felhőzet. Érdemes pár órát a szabad levegőn tölteni, az oxigéndús levegő és a testmozgás felélénkíti a szervezetet, csak a Dunántúlon lesz kellemetlen az időnként megerősödő szél. Fejfájást is tapasztalhatunk ezen a napon, a tüneteket mérsékelhetjük bőséges folyadék fogyasztásával. Napközben számottevő csapadék nem várható, este viszont egyre többfelé lehet hószállingózás, kisebb havazás.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napok időjárásának köszönhetően alig fog változni. Az alacsony légszennyezettség jó hatással van a légúti betegek állapotára, a fagyos idő azonban panaszokat okozhat náluk. A hideg, száraz levegő irritálja a túlérzékeny légutakat, és gyulladást, asztmás rohamot válthat ki.

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás várható, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Reggel többfelé, főként keleten várható hószállingózás, havazás. Érdemes könnyen emészthető ételeket, magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, görcsoldó hatású teákat fogyasztani. Napközben fokozatosan csökken a felhőzet, de az Alföldön a kora délutáni órákig még eshet a hó, ezért a közlekedők itt csúszós, hótól latyakos utakkal számolhatnak.

Kedden melegfronti hatásra számíthatunk. Gyakoribbak lehetnek a gyulladásos panaszok, könnyebben terjednek a kórokozók. Vitamindús étrenddel, gyakori kézmosással csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának esélyét. A továbbiakban gyengül a melegfronti hatás, folytatódik a hideg téli idő.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.