Hóvihar bénította meg az USA északkeleti részét

Vágólapra másolva!
A két hullámban érkező hóvihar közlekedési káoszt okozott az USA északkeleti részén szerdán, több mint 1500 repülőjáratot töröltek.
Vágólapra másolva!

Egy markáns ciklon haladt át az USA keleti partvidékén. Hosszan elnyúló frontfelhőzetéből kiadós csapadék hullott szerdán Washington, Pennsylvania és New York államokban, egyes területeken fagyott eső, máshol havazás formájában. Az ilyen heves hóviharokat Észak-Amerikában blizzard néven emlegetik.

New York, Philadelphia, Atlanta és Washington repterein több mint 1500 járatot töröltek, és a közúti közlekedésben is káoszt okozott a csapadék és a viharos erejű szél. New Yorkban 30, Bostonban 28, míg Washingtonban 20 centiméter friss hó hullott.

Extrém nagy hó volt tavaly télen

New York és Boston lakosai az idén már megéltek néhány nagy havazást, Washingtonba viszont ma érkezik az első komolyabb hóesés ezen a télen. Ezen a környéken nem ritkák a nagy havazást hozó ciklonok. Az előző tél azonban kifejezetten nagy havat hozott.

Washingtonban tavaly, 2009. december 18-19-én volt az első nagy havazás, 41 centi hó hullott, és ezzel új rekord született, ez volt az eddigi legnagyobb decemberi hóesés a város történetében.

A télies idő februárban is folytatódott, évtizedek óta nem látott hatalmas havazással. 2010. február 5-6-án olyan nagy mennyiségű csapadék hullott le, hogy a rendkívüli eseményt azóta csak "Snowmageddon" néven emlegetik. A Reagen repülőtéren 45 centi, a Dulles reptéren pedig 82 centi vastag hóréteg alakult ki. Három nappal később egy újabb havazás még 27 cm havat hozott.