Mínusz 15 fok körüli fagyokat hozhat a hétvége

Vágólapra másolva!
Péntektől szárazabb idő köszönt be, általában napos időre lehet számítani egész Magyarországon. Ennek ellenére hideg marad az idő, éjszakánként mínusz 15 fok körüli fagyok is lehetnek.
Vágólapra másolva!

A hétvégére Magyarország időjárása a nyugodtabb arcát mutatja, ugyanis fokozatosan egy anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé. Péntektől így alapvetően száraz idő várható, és bár a reggeli ködfoltok helyenként tartósabban megmaradhatnak, általában többórás napsütésre van kilátás, és hasonló idő valószínű a jövő hét elején is.

Ezzel együtt hideg téli időnk lesz. A nappali csúcsértékek fagypont körül alakulnak, éjszakánként pedig mélyre süllyed a hőmérő higanyszála. A hóval fedett, tartósan derült tájakon a hajnali minimum értékek -15, -10 fok között alakulnak, de elsősorban az Északi-középhegység mélyebben fekvő völgyeiben ennél hidegebb sem kizárt. A leghidegebb az északi országrészben lesz. Az autózók a reggeli órákban többfelé rossz látási viszonyokra készülhetnek a köd miatt, napközben azonban javulnak a feltételek. Máshol havas, nedves útszakaszokkal találkozhatnak.

A hét első felében érkezett nedves légtömegek hatására többfelé havazott hazánkban, aminek köszönhetően az északi megyékben és az Alföld keleti részén tudott vastagabb, összefüggő hótakaró kialakulni. Az Északi-középhegységben hullott a legtöbb csapadék, ahol kedd óta 10-15 centit is növekedett a hóvastagság. A napokban lehullott hó a hazai sípályáknak is kedvezett, a hóágyúzással pedig csak tovább javultak a viszonyok, így a téli sportok szerelmeseinek a hétvégén érdemes felkeresni a síterepeket.

Pénteken még gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de csak a legérzékenyebbeknek kell enyhe panaszokra számítaniuk. A napos időben javul a közérzet - érdemes rövid sétát tenni a szabadban, rétegesen felöltözve. A hétvégén frontmentes időben lesz részünk, a tartós hideg azonban keringési problémákhoz vezethet, ezért a szívbetegeknek, idősebbeknek sok pihenés javasolt. A légszennyezettség számottevő légmozgás hiányában emelkedni kezd, a légszennyező anyagok egyre nagyobb koncentárióban lesznek jelen a levegőben. A nitrogén-dioxid és a szállópor feldúsulását elsősorban a légúti és keringési betegségekben szenvedők érezhetik meg. A hideg, száraz levegő is irritálja a túlérzékeny légutakat, és gyulladást, asztmás rohamot válthat ki.