Nem sokáig lesz világrekorder az óriás görög napelempark

Vágólapra másolva!
Alapvetően ugyanolyan napelem, mint a háztetőn, de rengeteg van belőle - ez a napelempark, amelyet más célra nem használt, puszta, de napsütötte területeken érdemes kiépíteni. Görögországban megdupláznák a jelenleg csúcstartó kanadai napelempark áramtermelő kapacitását.
Vágólapra másolva!

Befektetőket és partnereket keres Görögország legjelentősebb energiaszolgáltatója a világ legnagyobb napelemparkjának felépítéséhez. A fotovoltaikus napelemekkel felszerelt park 200 megawatt áramot termelne a Görögország északi részén, a macedón határ és Kozani városa közelében - közölte a Public Power Corporation SA (a helyszín itt látható a Google világtérképén). A PPC nem csak a park kivitelezéséhez, hanem a mellette épülő napelemgyártó üzem létesítéséhez is keres befektetőket.

A beruházás becsült költsége 600 millió euró. A napelempark évente 260 ezer MWh áramot termelne, amivel a cég - illetve Görögország - 300 ezer tonnával csökkentené üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátását. A napelemparkban felépülése után körülbelül kétszázan dolgoznának, míg a projekt előkészítése és megvalósítása további 350 szakembernek adna munkát. A beruházási partnerekkel a terv szerint 2011 nyaráig kötnének szerződést, az építkezés az év végén kezdődne.

Jelenleg Kanadában üzemel a világ legnagyobb napelemparkja, a 80 megawattos Sarnia PV Kanadában. A görögországi beruházás ennél több mint kétszeres kapacitással épül, de nem valószínű, hogy sokáig tudná viselni a "legnagyobb napelempark" címet - ha egyáltalán elég gyorsan felépül.

India Gudzsarat államában kétezer hektáron terveznek felépíteni egy 500 megawattos napelemparkot - a beruházást 2,3 milliárd dollárra becsülik. A kínai hatóságok még 2010 telén jelentették be, hogy 2000 MW kapacitású parkot építenek, míg Dél-Afrikában 5000 MW-os napelem-erőművet terveznek létrehozni 22 milliárd dolláros beruházással. Az afrikai állam északi részén felépülő park tervei azért is érdekesek, mert az előkészítésén dolgozó mérnökök a napsugárzást egy pontba koncentráló technológiát is itt szeretnék nagy méretekben kipróbálni.