Ausztrália északkeleti partvidékéhez négyes kategóriájú trópusi ciklon közeledik. A markáns viharobjektum érkezését fokozott készültséggel várják, a part mentén szökőár, a környező folyókon árvíz pusztíthat.

A Yasi a déli féltekén decemberben kezdődött trópusi ciklon szezon eddigi legerősebb viharobjektuma, az elmúlt hét második felében képződött a Csendes-óceán délnyugati medencéjében. Folyamatos erősödéssel közelíti meg Ausztrália északkeleti partvidékét. A Yasi középpontja várhatóan kedden ér partot, akkor a legnagyobb széllökés a számítások szerint a 270 km/órát is elérheti. Bár Queensland északkeleti partvidéke viszonylag gyéren lakott, két nagyobb települést, Cains és Townsville városait érintik a szélrohamok. Fokozott riadókészültség van ezekben a városokban. A veszély két irányból jöhet: a szélroham a tenger felől szökőárt okozhat, a tartós felhőszakadás pedig a folyókon indít el hirtelen árhullámot.

Queensland ezen vidéke a trópusi monszun éghajlathoz tartozik, a viharok nem szokatlanok, trópusi ciklon is szinte minden évben eléri a térséget. A Yasi intenzitású viharobjektum azonban csak nagyjából 5-10 évenként jelenik meg.

A hónap eleji nagy árvíz területét szerencsére nem érinti a mostani esőzés. Az akkori gócponttól 500 kilométerrel északra alakul ki a mostani extrém csapadék.

Mindeközben Ausztrália délkeleti részén egyre nagyobb a szárazság és a hőség. Sydneyben a mérések kezdete óta nem volt ilyen hosszantartó hőhullám.