Gyanús jégrépák - sarkkutatók saját képei az Arktiszról

Vágólapra másolva!
Zöld sarkifény-függöny az iglu fölött, ivóvizet lapátoló inuitok, a permafroszt talaj olvadását jelző jégrépák - mindezek egy több éves sarkkutatási program fotódokumentumain láthatók. A tudósok saját felvételeiken mutatják be eredményeiket, Budapesten is.
Vágólapra másolva!

Összesen huszonegy fotóból álló tárlat mutatja be Budapesten azt a komplex megközelítésű sarkkutatást, amelyet 66 ország 55 ezer tudósának bevonásával végeztek. Az elmúlt százhuszonöt évben ez volt a negyedik Nemzetközi Sarki Év (2007-2009) az Antarktiszon és az Északi-sarkon. A Jövő-kép - Északi-sark című fotókiállítást Tamara Guttman kanadai nagykövet nyitotta meg a sajtó képviselőinek társaságában a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten. Az Arktisz rendkívül fontos Kanada számára, hiszen területének 40 százaléka e fagyos vidékhez tartozik, így ennek a 100 ezer lakosú régiónak a védelme, valamint környezeti megóvása kiemelt feladat az ország számára - mondta a nagykövet.

Forrás: Jövo-kép, Északi-sark címu fotókiállítás

Nézze meg galériánkat a Jövő-kép - Északi-sark kiállítás képeiből. Kattintson a fotóra!

A képeket a helyszínen dolgozó tudósok készítették, ezért néhány fotó tartalmának megértéséhez szükségesek a rövid szöveges magyarázatok is (ezeket képaláírásként közöljük galériánkban). Az éghajlatváltozás, a korábbi kultúrák felfedezése, az ottani élővilág és a különböző jégrétegek vizsgálata egyaránt szerves részei voltak a kutatási programnak - ahogyan ezt a felvételek is bemutatják. A talaj hőmérsékletét például fúrások segítségével mérték a yukoni Burwash Landingben, így vizsgálva, hogyan hat az elvileg örökké fagyott talajra (azaz a permafrosztra) a klímaváltozás. Amint képgalériánkban is látható, a hókupacok belsejében ún. jégrépák jelzik a lehetséges zavarokat.

A kiállítással kapcsolatban a látogatónak annyiban lehet hiányérzete, hogy túl kevés kép kapott helyet a falakon, ahogyan némi interaktív elemet is be lehetett volna csempészni az Arktiszon éghajlatát átalakító folyamatok jobb megértése érdekében. Egy, a megnyitón részt vett látogató azt emelte ki, hogy a fotók alapján lehet csak igazán átérezni azt, hogy az ott élők számára az "ami nekünk a föld, az nekik a jég". A tárlat március 6-ig látogatható az intézmény más részeire is szóló belépőjeggyel.

A Nemzetközi Sarki Év záróakkordjaként jövőre, 2012-ben Montrealban rendezik meg A tudástól a tettig című konferenciát, amely a sarki területekkel foglalkozó kutatók és döntéshozók tudományos csúcstalálkozója lesz a korábbi eredmények elemzésére.

Gál Krisztián