Egyelőre megáll a Kárpát-medence előtt a szibériai levegő

Vágólapra másolva!
Észak- és Kelet-Európát igen hideg levegő töltötte ki. Havazás idején is bőven mínusz tíz fok alatt marad a hőmérséklet, a derült tájakon pedig harminc-negyven fokos hajnali hidegek is előfordulnak. Az előrejelzések szerint a térségben tartós marad a kemény téli idő, de a Kárpátokon a hétvégéig nem jön át a nagy hideg.
Vágólapra másolva!

Moszkvában hétfő reggel mínusz tizenhárom fokban szinte vízszintesen esett a hó az élénk északkeleti szélben. A havazást okozó ciklon tovább halad kelet felé, és a derültebb éjszakákon már mínusz harminc fokra is lehűlhet a levegő. Finnországban és Svédország fővárosában egyaránt mínusz húsz fok alatt volt hétfőn reggel a hőmérséklet, de Lappföldön -40 fokot mértek. Szintén negyven fokos hideg volt hétfő reggel az Ural északnyugati oldalán. A nagy hideg Lengyelországba és Ukrajnába is behatolt, de többek között a Kárpátok vonulatának is köszönhetően Magyarországra csak jelentősen enyhülve érkezett meg, és a nagytérségű légmozgások változása miatt itt egyelőre nem is várható további lehűlés.

Nem úgy a kontinens északi és keleti részén, ahová keleties áramlással továbbra is zord téli légtömegek sodródnak Közép-Szibéria felől. A Moszkvában nagy havazást okozó ciklon távozását követően a térségben már csak időnként alakul ki kisebb havazás, a hajnali fagyok azonban egyre szigorúbbá válnak, nagy területen csökken -30 fok alá a hőmérséklet.

A legfrissebb számítások szerint a keleti hideg a hétvégén ismét meglódul nyugat felé, és ekkor már a Kárpát-medencébe is behatolhat a fagyos levegő, amely egy néhány napig tartó enyhébb periódusnak vet véget.