Heves esőkkel vonulnak a mediterrán ciklonok

Vágólapra másolva!
Markáns ciklonok vonulnak a Földközi-tenger medencéjében, melyek sok esővel áztatják Ibériát és az Adriai-tenger térségét. Az elmúlt pár napban helyenként 100 mm csapadék hullott. A hazai csapadékos időt is az egyik ilyen képződmény okozza.
Vágólapra másolva!

Az egyik ciklon az Atlanti-óceán felől húzódott Délnyugat-Európa fölé, míg a másik alacsony nyomású képződmény jelenleg Olaszország és a Balkán-félsziget fölött örvénylik. Ez utóbbi eredményezi nálunk is a csapadékos időt, amely hó, havas eső, eső és ónos eső formájában egyaránt hullik, és a nap folyamán helyenként nagyobb mennyiség is leeshet. Az elkövetkező napokban a mediterrán ciklonok kelet felé helyeződnek át. Hétvégén Görögország térségében várhatók sok esővel járó viharok, miközben kontinensünk nyugati partjait egy újabb markáns ciklon frontzónája éri el.

Az elmúlt két-három napban elsősorban Ibériában és az Adria mentén alakult ki intenzív esőzés, záporok, zivatarok is előfordultak. Többfelé mértek 40-50 mm-t meghaladó csapadékot, de a Portugália délnyugati csücskében fekvő Sagres városában a 100 mm-t is elérte a mennyiség, ami a februári csapadékösszeg több mint másfélszeresének felel meg.