Példátlanul hosszan tart a korcsolyaszezon a Balatonon

Vágólapra másolva!
Újra lehet korcsolyázni a Balatonon helyenként a tartósan hideg időjárás miatt - hasonló jelenségre még nem volt példa március kezdetén. Az éjszakák egész héten nagyon hidegek maradnak, a jég nem vékonyodik számottevően.
Vágólapra másolva!

Balatonfűzfő közelében már a hétvégén is korcsolyáztak, a Balaton siófoki partjának egyes szakaszain pedig hétfőtől lehet ismét korcsolyázni. A jég vastagsága néhol eléri a 17 centimétert. A siófoki önkormányzat szerint még nem volt arra példa, hogy március első napjaiban sportolásra alkalmas jégtakaró legyen a tavon.

A kora tavaszi jégtakaró kialakulását az a hideg légtömeg segítette elő, amely az elmúlt hét közepétől árasztotta el a Kárpát-medencét. Anticiklon hatására markáns frontok nem érték el a térséget, a csendes időben az erős éjszakai fagyokat a nappali pozitív értékek sem tudták kompenzálni, a napi középhőmérséklet fagypont alatt maradt, a jég folyamatosan hízott.

Bár kissé enyhül a következő napok időjárása, a héten a jég számottevő olvadása nem várható. A napközben a jégfelszínen képződő olvadásvíz ugyanis éjszakánként ismét lefagy. A reggeli órákban a legbiztonságosabb a jég.