Két hete nem nyugszik az idő a Földközi-tengeren

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban egy mediterrán ciklon sok esővel áztatja Olaszország térségét, ami áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz is vezethet. Közel két hete egymást érik a ciklonok a Földközi-tenger felett. A korábbi viharokat Mallorca partjainál víztölcsérek kísérték, míg Rodoszon pár napja tornádó pusztíthatott.
Vágólapra másolva!

Olaszország térségében egy markáns ciklon fejlődik, ami napokon keresztül gyakorlatilag egy helyben örvénylik majd. A ciklon területén a Földközi-tenger középső és nyugati medencéjében hűvös, csapadékos időre van kilátás, heves zivatarok is kialakulhatnak. Az elkövetkező három nap során Olaszország középső részein akár 100 mm-t meghaladó eső is lehullhat, ami áradásokat és földcsuszamlásokat is kiválthat.

Tornádó is kialakulhatott Görögországban

Az elmúlt bő másfél hétben igen hektikus időjárás jellemezte a mediterrán térségét. Egymást követték a bő esőkkel és heves viharokkal járó ciklonok. Intenzív esők áztatták az Ibériától Törökországig terjedő térséget, Mallorca partjainál víztölcséreket is megfigyeltek. Legutóbb az Égei-tenger medencéjében alakultak ki intenzív zivatarok felhőszakadásszerű esők és viharos szelek kíséretében. A közkedvelt turistacélpontnak számító Rodoszon február 23-án délután különösen heves vihar tombolt. A sziget keleti partján fekvő Gennadi településén számos épület, gépjármű és hajó súlyosan megrongálódott, villanyoszlopok és fák csavarodtak ki gyökerestül. Szakemberek szerint nem kizárt, hogy egy tornádó okozhatta a károkat.

A viharok mellett a Szahara homokja is elérte a térséget. A ciklon előoldalán ugyanis erőteljes délies áramlás alakult ki, ami Egyiptom felől nagy mennyiségű sivatagi homokot szállított az Égei-tenger felé. A homoksáv több 100 kilométer hosszan ívelte át a Földközi-tengert.

Forrás: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/gallery/

Vastag, barnás színű por-és homoksáv rajzolódik ki a Földközi-tenger felett, Alexandriától Kréta szigetéig. A szaharai homok a NASA Terra műholdja által, 2010.02.23-án készített felvételén látható.