Szinte egy éven át kellett engedni a Balaton vizéből

Vágólapra másolva!
Optimalizálódott a Balaton vízszintje, ezért lezárják a Sió-zsilipet. A műtárgy közel egy évig volt nyitva, ez alatt egyharmad balatonnyi vizet eresztettek le rajta. Az előrejelzések szerint átlagosan csapadékos tavasz és száraz nyár várható.
Vágólapra másolva!

A tavasz átlagosan csapadékos lesz, míg a nyár az átlagosnál szárazabbnak ígérkezik - ezt jelzi előre az Országos Meteorológiai Szolgálat a következő félévre. Ezért döntött úgy a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, hogy lassított ütemben lezárja a Sió-zsilipet. Csütörtökön a Balaton átlag vízállása 109 centiméter volt. Ez az érték a maximális felső és az optimális szabályozási szint között található.

A Balaton vízállása az elmúlt évben szinte minden nap meghaladta a vízmércék szerinti 110 centiméteres optimális felső határt, ezért egyes partszakaszokon már kiöntött a víz. A vízügy egy évvel ezelőtt, 2010 március 4-én, 112 centiméteres balatoni vízállásnál nyitotta meg a siófoki vízleeresztő műtárgyat, a Sió-zsilipet, amit a sok csapadék miatt a nyári szezonban is csak rövid időszakokra zártak be. Az igazgatóság úgy változtatott a vízeresztés intenzitásán, ahogy a hidrometeorológiai viszonyok és a térségi vízkormányzás szempontjai megkövetelték.

A Balatonon a legmagasabb, 129 centiméteres vízmérce szerinti vízszintet 2010 december 21-én mérték. Az elmúlt egy év alatt a tavat összesen 705 millió köbméternyi, a szabályozási sáv maximuma felett képződött víztömeg terhelésétől mentesítették a vízeresztéssel. A leengedett vízmennyiség 1,2 méternyi vízoszlopnak felel meg a Balatonban, ami a tó számított térfogatához, a 2130 millió köbméterhez és a 3,36 méteres átlagos vízmélységéhez képest közel egyharmadnyi mennyiség.