Budapest melegebb Athénnál - a hétvégén már visszaáll a rend

Vágólapra másolva!
Szerdán több fokkal melegebb az idő Magyarországon, mint Görögország déli vidékén. A hévégén azonban a Kárpát-medencében lehűlés, míg a Balkán-félszigeten melegedés várható, így akkor már érződni fog a két klíma közötti szokásos különbség.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger keleti medencéjében örvénylő ciklon hűvös, változó nedvességtartalmú légtömeget szállít a hét közepén Görögországba. Szerdán Athénban a hőmérséklet csúcsértéke 13 fok körül alakul. Ugyanez a ciklon a hétvégéig kiadós csapadékot okoz Ciprus nyugati felén, Libanonban és Izraelben. A Közel-keleten rendkívül nagy jelentősége van a tavaszi esőknek, hiszen a csapadéktalan nyár előtt minél több vízmennyiséget fel kell halmozni a tározókban.

A Kárpát-medence fölé péntekig viszonylag meleg légtömegek érkeznek. Budapesten szerdán 16-17 fok körül tetőzik a hőmérséklet, több fokkal meghaladja Athén maximális értékét. Csütörtökön és pénteken Magyarországon helyenként húsz fok meleg sem kizárt.

A hét végén Közép-Európa fölé hűvösebb és nedvesebb légtömegek érkeznek, jelentősen visszaesik a nappali felmelegedés. Ugyanakkor a Földközi-tenger keleti medencéjét elhagyja a ciklon, és péntektől Görögországban már 20 fok fölé melegszik a levegő.