Hóviharokkal tart ki a tél Észak-Európában

Vágólapra másolva!
Norvégia nyugati partvidékén orkán erejű széllökéseket okoz az erős zonális áramlás. Finnországban még mindig fél méternél vastagabb a hótakaró, Helsinki külterületén még mindig 70 centis hó borítja a tájat, és a következő napokban olvadás helyett kiadós hózáporokból tovább növekedhet a hóréteg. Moszkvában szerdán és csütörtökön is hózáporok tarkították az időjárást. Csütörtök hajnalban Szentpéterváron is hóvihar tombolt, szinte vízszintesen esett a hó a viharos szélben. A vihar után reggel már kisütött a nap, de a hőmérő mínusz három fokot mutatott.
Vágólapra másolva!

Erős nyugati áramlással egymás után robognak az időjárási frontok Európa hatvanadik szélességi körtől északra fekvő tájain. Szerda este és csütörtök hajnalban például egy hidegfront vonult át Skandinávián. Norvégia nyugati partvidékén 100-130 km/órás széllökéseket mértek, miközben sokfelé fordult elő hóvihar.

Finnországban is nehezen tavaszodik. A meglehetősen csapadékos télnek köszönhetően Helsinki külterületén még mindig 70 centis hó borítja a tájat, és a következő napokban olvadás helyett kiadós hózáporokból tovább növekedhet a hóréteg.

Csütörtök hajnalban Szentpéterváron is hóvihar tombolt, szinte vízszintesen esett a hó a viharos szélben. A vihar után reggel már kisütött a nap, de a hőmérő mínusz három fokot mutatott. A Kelet-európai-síkságon a hideg légtömegek délebbre hatolnak. Moszkvában szerdán és csütörtökön is egymás után jöttek a hózáporok. A számítások szerint az orosz fővárosba a következő napokban még zordabb, hidegebb légtömegek érkeznek.