Sok napsütés szombaton, futó záporokkal

Vágólapra másolva!
Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet - így alakul Magyarország időjárása szombat estig. Északon több, másutt kevesebb helyen várható eső, zápor, néhol zivatar. Éjszaka mindenütt csökken a felhőzet, szombat hajnalban többfelé párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Szombaton a köd feloszlása után sok lesz a napsütés az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet mellett. Helyenként futó zápor előfordulhat.
Vágólapra másolva!

Általában mérsékelt marad a légmozgás, de pénteken a Kisalföldön megélénkül az északnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 17, 21 fok között alakul.

Szombat estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedves, majd egyre szárazabb léghullámok érkeznek. Európa északnyugati részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására arrafelé erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Szintén ciklon okoz felhős, helyenként csapadékos időt a Balkán-félsziget térségében. Ugyanakkor az Ibériai-félszigettől a Kárpát-medence déli vidékén át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon alakítja az időjárást. A magas nyomású időjárási jelenség területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően csak időnként növekszik meg a felhőzet, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagy részén 13, 20 fok között változik, ennél azonban hidegebb van az északi tájakon, ahol többnyire 0, +5 fokot mérnek. A legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van, ott a délutáni órákra 20, 25 fok közé melegszik fel a levegő.