Rossz lesz a frontérzékenyeknek a csütörtök

Vágólapra másolva!
Nyugat-Magyarországon lesz napos idő, de keleten is kisüt több órára a nap a fátyol- és gomolyfelhő-képződés ellenére. Északkeleten és keleten kell ismét elszórtan záporra, esetleg zivatarra számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 fok körül várható, de nem mindenütt lehet örülni az igazán tavaszi melegnek.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet északnyugat felől, késő estétől elsősorban északkeleten lehet elszórtan zápor. Éjszaka északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, a legalacsonyabb hőmérséklet 5, 11 fok között valószínű. Csütörtökön napközben nyugaton napos időre van kilátás, de a fátyol- és gomolyfelhőzet mellett keleten is több órára kisüt a nap. Csütörtökön ismét elsősorban északkeleten, keleten várható elszórtan zápor, ott esetleg egy-egy zivatar is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 fok körül várható, ám keleten néhány fokkal hűvösebb is lehet.

Szerdán az északi és középső tájakon helyenként, csütörtökön már többfelé megerősödhet az északnyugati szél, ami északon késő estétől egyre nagyobb területen viharossá is fokozódhat.

Az arra érzékenyek melegfronti hatással számoljanak csütörtök estig. Náluk fejfájás, migrén léphet fel, a fáradékonyságnak, álmatlanságnak is lehetnek légköri okai. Csökken a koncentrálóképesség. Hetedikén estétől hidegfronti hatás kezdődik. Ingadozhat majd a vérnyomás, fokozódhatnak a reumatikus panaszok.

Európai meteorológiai helyzetkép

Egyre melegebb levegő áramlik csütörtök estig a Kárpát-medence fölé, szerda éjszakáig átmenetileg kissé nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé.

Anticiklon alakítja Európa középső és déli területeinek időjárását, emiatt ezeken a tájakon napos, száraz az idő. Az 50. szélességi körtől északra, valamint Ukrajna felett ciklonok, illetve a hozzájuk kapcsolódó frontok teszik változékonnyá az időjárást. Emiatt a Brit-szigeteken, Németországban, Lengyelországban, a Fekete-tenger környékén, illetve tőlük északra általában erősen felhős az ég, a frontok mentén több helyen esik az eső.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az Ibériai-félsziget középső és nyugati vidékein 25, 30 fok között alakul. Ettől északra és keletre egyre hűvösebb az idő, a leghidegebb a Balti-tenger partvidékének egyes részein van, ahol délutánra csak kevéssel melegszik fagypont fölé a levegő.