Fölöslegesen ég el a világ gáztartalékának huszada

Vágólapra másolva!
"Elfáklyázzák", vagyis fölöslegesen égetik el a világ földgáztartalékának öt százalékát a kőolajfúrások során, állítja egy friss kutatása alapján General Electric (GE). A több milliárd köbméter gáz jellemzően azoknál az olajkitermeléseknél vész kárba, ahol a hasznosítása egyébként nem fizetődne ki a felvevőpiac és a távvezetékek hiánya, illetve a kis mennyiségek miatt.
Vágólapra másolva!

Mivel a kőolajfúrások során gyakorta szabadul fel földgáz, a fölösleges mennyiség elégetése a kezdetektől jellemző az olajiparra. A jelenleg elfáklyázott földgáz mennyisége az Európai Unió felhasználásának 30, az USA felhasználásának 23 százalékának felel meg. A fáklyázással az olajipar 400 millió tonna üvegházhatású szén-dioxidot enged a levegőbe - annyit, mint 77 millió gépkocsi.

A több milliárd köbméter gáz jellemzően azoknál az olajkitermeléseknél vész kárba, ahol egyébként nem fizetődne ki a gáz hasznosítása a felvevőpiac és a távvezetékek hiánya, illetve a kis mennyiségek miatt. A General Electric számításai szerint majdnem 20 milliárd dollár értékű elvesztegetett földgázt lehetne áramfejlesztésre használni, ami a világ GDP növekedéséhez is dollármilliárdokkal járulhatna hozzá éves szinten. Ha Oroszország az elfáklyázott gáz felét befogná és belföldi piaci árakon értékesítené, évente kétmilliárd dollár pluszbevételre tehetne szert - említett egy példát a The Financial Times-nak Michael Farina, a GE Energy programmenedzsere, a témáról kiadott fehér könyv szerzője.

"A pazarló gázégetés felszámolása lehet a következő nagy energetikai és környezetvédelmi sikertörténet. Ilyen megoldás például a gáz befogása és áramfejlesztésre való felhasználása, vagy a talajba történő visszainjektálása a kőolajfelhozatal növelése érdekében" - áll a GE az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A jelentés régióként is elemzi a gázégetési trendeket. Nigéria 2000 óta 28 százalékkal csökkentette az elégetett gáz mennyiségét - az afrikai országban mégis még mindig évi 15 milliárd köbméter földgáz megy kárba. Eközben a lakosság csaknem fele áram nélkül él, és az országnak évente tizenhárom milliárd dollárba kerül a dízelüzemű elektromosáram-generátorok működtetése. Az elvesztegetett gáz egy tíz gigawattos erőmű működtetéséhez lenne elegendő.

A folyékony földgáz (LNG) elfáklyázásának mértékét csökkenti le a GE Oil & Gas kompresszor-technológiája, melyet ipari méretekben Katarban alkalmaznak először a világon. A rendszerben összegyűjtik azt a gázt, ami egyébként elforr, amikor megrakodják a kikötőben a cseppfolyósított földgázt szállító hajókat. A már gáz halmazállapotú energiahordozót csővezetékeken keresztül egy központi kompressziós területre szállítják, majd ezzel működtetik az exportra menő gáz cseppfolyósítását végző hűtőberendezéseket. A katari emirátus a világ negyedik legnagyobb LNG-exportőre. A cseppfolyósítással a földgáz kiterjedése hatszázszorosan csökkenthető.