Nehéz meggazdagodni az újságpapírból font cipőn

Vágólapra másolva!
Sok kézimunka és türelem - egy kínai tervező szerint ez kell ahhoz, hogy divatos cipők készüljenek régi újságpapírból. A huszonhét éves Jang Kuang egyetemi hallgatót a nagymamája ihlette meg, aki szalmából font szandálokat. Jang három éve készít a papír újrahasznosításával cipőket, de az első párat csak 2010 áprilisában adta el. Nézze meg videón, hogy készül a papír lábbeli!
Vágólapra másolva!

A tervező által alapított műhelyben több mint kétszáz munkás gyártja a papírcipőket - többségük környékbeli parasztasszony Kelet-Kína Nanking városában. Jang szerint az alapanyag könnyen fonható, és ami még fontosabb, ingyen van. "Az összes cipőt kézzel fonjuk. Mivel nem egy darab bőrből készülnek, szellősebbek a megszokott cipőknél, és rugalmasabbak is, mert a papír közé pamutcsíkokat illesztünk" - magyarázta a Reuters hírügynökségnek a tervező:

Az újságpapírcipőket Kínában 150-200 jüanért (mintegy 4200-5700 forint) árusítják, de az Egyesült Államokban 150 dollárt (27700 forint) is elkérnek egy párért. Mivel a viszonteladók meglehetősen magas jutalékkal is dolgoznak, az ötletgazda számára nem óriási üzlet a termelés. Jang műhelyének havi nyeresége mindössze húszezer jüan (566 ezer forint), és egy pár cipőn négy-öt jüan a profit.