Nincs pénz a félmilliárdos viharkár helyrehozatalára a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Mintegy 520 millió forintos vihar- és fagykár keletkezett a Balaton partvédőműveiben az utóbbi egy évben. A helyrehozatalhoz az érintett tóparti települések állami segítséget kérnek. Erre viszont nincs forrás Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint. Siófokon a beomlott Sió-csatorna partfalát is rendbe kéne hozni, mert addig a szintén tönkrement bicikliút javításához sem tudnak hozzáfogni.
Vágólapra másolva!

Összesen mintegy 520 millió forintos kárról számolt be harmincöt Balaton-parti önkormányzat a negyvenhárom közül. A károkat főként az egy évvel ezelőtti extrém viharos, csapadékos időjárás, majd a magas vízállásnál befagyott tó okozta - közölte Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, fideszes képviselő, és egyben Balatonfüred polgármestere. A partvédőművek ugyan önkormányzati tulajdonban vannak, de a Balaton az államé, ezért érintett - mondta a BFT elnöke.

Miközben a balatoni önkormányzatok szavazni készülnek arról, hogy mekkora állami segítséget kérjenek a megrongálódott védműveik helyrehozatalához, Illés Zoltán államtitkár szerdán a siófoki zsilip megnyitásakor újságíróknak azt mondta, nincs állami forrás erre a célra.

Siófokon a partvédőművek helyrehozatala 68 millió forintba kerül az előzetes becslések szerint. A legnagyobb kárt a tavalyi, nyár eleji viharokban szenvedte el a település, amelyek elhárítására a folyamatosan magas vízállás miatt nem lett volna lehetőség akkor sem, ha sikerül rá pénzt szerezni. Ezen a télen Siófok partvédelmét úgy oldották meg, hogy jégtörő hajóval vágták a jeget a parttól beljebb, így csináltak egy mesterséges jégtorlaszt, tulajdonképpen jéggel védve meg a jégtől a partot.

"Ha most sem nem tudjuk helyrehozni a megrongálódott védműveket, az egyrészt azzal jár, hogy felgyorsul az állagromlás, másrészt nem nyújt kellő védelmet a következő télen a jéggel szemben" - mondta a Balázs Árpád polgármester. A városban helyre kellene hozni a viharos, csapadékos időjárás, és a mintegy 200 méteren beomlott Sió-csatorna mederfalát is (ez utóbbit az esőzéssel járó intenzív vízeresztések okozták). A város egyelőre hiába nyert támogatást a csatorna mellett futó, szintén megrongálódott bicikliútja helyreállítására, mert ameddig a vízügy forrás hiányában nem tudja kijavítani a csatorna mederfalát, nem lehet hozzáfogni a munkálatokhoz - mondta Balázs. Illés Zoltán szerint viszont e rekonstrukcióhoz sincs meg a szükséges 100-120 millió forint.