A kísérleti projektben az a cél, hogy egy átlagos svéd család kipróbálja: le tudja-e szorítani évi egy tonnára az egy családtaghoz kötődő szén-dioxid-kibocsátást, miközben a világátlag jelenleg hét tonna körül mozog fejenként. Mindezt egy teljesen környezetbarát házban tehetik meg.

Egy hetvenes években épült házat és két elöregedő autót hagyott hátra fél évre az a svéd család, amelyik az ötvenes mezőnyből jogot nyert arra, hogy fél évig egy vadonatúj, teljesen környezetbarát villában lakjon Stockholm közelében. Az A-hus ingatlanfejlesztő, a Vattenfall energiaszolgáltató és a Volvo autógyártó közös kísérleti projektjében az a cél, hogy a nyertes család kipróbálja: le tudja-e szorítani évi egy tonnára az egy családtaghoz kötődő szén-dioxid-kibocsátást. (A világátlag jelenleg hét tonna körül mozog fejenként.)

 

 

Fontos szempont, hogy Alicja, Nils, Hannah és Jonathan Lindell normális életet él, a húsevést leszámítva nem viszik túlzásba a takarékoskodást (igaz, ideiglenes otthonuk ezt részben megteszi helyettük). A hőszigetelt és energiatakarékos faépületet Hasselbyben húzták fel. A ház homlokzatát és tetejét napelemek borítják, így az épület több áramot termel, mint amennyit a lakók fogyasztanak - a fölösleget visszatáplálják a hálózatba. A kocka alakú ablakok télen beengedik az alacsonyan járó nap sugarait, míg nyáron kiszűrik az erős napsugárzást, csökkentve a hűtési költségeket. A család,a közlekedésre a Volvo elektromos autóját használja. A kísérlet június végéig tart, az elért CO2-csökkentési eredményeket a svéd Chalmers Műszaki Egyetem vizsgálja.