Már nagy az ereje a napsütésnek

Vágólapra másolva!
Eleinte száraz, majd nedves levegő érkezik csütörtök estig a Kárpát-medence fölé délkelet felől. Folytatódik a változóan felhős idő helyenkénti záporokkal, zivatarokkal. Ezzel együtt több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.
Vágólapra másolva!

A változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, fátyol- és gomolyfelhők zavarják a napsütést. Csütörtökön a Dél-Alföldön is több lesz a felhő, napközben erősen felhős időszakok is várhatók. Ezeken a helyeken elszórtan előfordulhat záporeső, helyenként zivatar. Másutt legfeljebb egy-egy helyen alakulhat ki záporeső. A keleti szél többfelé megélénkül, északkeleten erős széllökések is előfordulhatnak, a zivatarokat viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

Pénteken gyakran lesz erősen felhős az ég. Vékonyabb, szakadozottabb felhőzet északkeleten, északon valószínű. Napközben délen és nyugaton szórványosan várható záporeső, néhol zivatar, másutt helyenként lehet zápor. A keleti szél napközben többfelé megélénkül, helyenként erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 24 fok között várható. Késő este 10, 16 fok valószínű.

Orvosmeteorológia

Bár front nincs térségünkben, a légköri változásokra különösen érzékenyeknél esetenként fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, változhat a vérnyomás. Mivel napközben nagy a hőmérsékletingás, fokozottabban ügyeljünk az öltözködésünkre. Az április végi napsütésnek már nagy az ereje, emiatt lényeges különbség lehet a tényleges léghőmérséklet, valamint a napon érzett, ún. komfort hőmérséklet között.

Időjárási helyzet Európában

Anticiklon helyezkedik elA Brit-szigetek, illetve a Kelet-európai-síkság felett, emiatt ezeken a területeken csapadékmentes idő van, az óceánhoz közelebb sok a felhő, attól távolabb viszont sokat süt a nap. A mediterrán térségben sekély ciklon örvénylik, de Közép-Európában is ciklonális hatások érvényesülnek. Ennek hatására Olaszországban és Görögországban erősen felhős az ég, többfelé esik az eső.

Attól távolabb változóan felhős idő van, általában a délelőtti órákban süt többet a nap. Szórványosan záporeső, zivatar is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet errefelé többnyire 22 és 28 fok között, a tartósan felhős, csapadékos tájakon 20 fok alatt alakul. Az 55. szélességi körtől északra az anticiklon területét hideg légtömeg tölti ki, a sok napsütés ellenére sem melegszik 20 fok fölé a levegő.