Záporral, zivatarral indul a hét

Vágólapra másolva!
 Mediterrán ciklon közelít vasárnaptól a Kárpát-medencéhez, ezért Magyarország fölé is is egyre nedvesebb levegő áramlik. Ezért egyre több lesz felettünk a felhő hétfőn, többnyire borult idő várható, csak néhol északon lehet kevés napsütés. 
Vágólapra másolva!

Egyre több lesz felettünk a felhő, többnyire borult idő várható. Csak néhol északon lehet kevés napsütés. Többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős, illetve viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Kedden eleinte változóan, majd többnyire erősen felhős lesz az ég. Dél felől egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék nem valószínű. A keleti, majd az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A 10-20 km/ó-s átlagszél mellett 30-55 km/ó-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 fok között alakul.

Európai időjárási helyzetkép

Viszonylag egységes Európa hőmérsékleti mezeje; az északi területeket leszámítva jobbára 20 és 25 fok közé melegszik fel délutánonként a levegő. Az 50. szélességi körtől délre egy nyugat-kelet irányban húzódó ciklonális mező hatására változékony az idő. Ennek köszönhetően jelenleg nem a mediterrán térség a legmelegebb, a ciklonális mező északi peremén - ahol viszonylag több a napsütés és kevesebb a csapadék - melegebb van, mint például Dél-Spanyolországban.

A kontinens leghidegebb része viszont a Skandináv-félsziget és a Balti-ősföld, ahol csupán 8, 14 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A Kárpát-medence jelenleg az említett ciklonális mező északi peremén helyezkedik el, vasárnap már egy mediterrán ciklon is megközelíti térségünket; egyre nedvesebb levegő áramlik a medence fölé hétfőig.