Marad a hűvös idő a hétvégéig

Vágólapra másolva!
Vasárnapig nem melegszik az ilyenkor szokásos húsz fok közelébe a levegő. Ennek oka az a markáns hidegfront, ami kedden vonult át záporokkal, zivatarokkal, viharos széllel az országon. Pest megyében egy óra alatt ötször riasztották kidőlt fákhoz a tűzoltókat. Szerdán már szárazabb, napos, de a megszokottnál hidegebb időre van kilátás.
Vágólapra másolva!

Szerdán napos időre számíthatunk több-kevesebb gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik. A 15-25 km/h-s átlagszél mellett 50-70 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet +13 fok körül alakul, ami hét fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokott átlagnál.

Csütörtökön sem lesz melegebb: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke +4 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet +13 fok körül várható. A sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet. Kisebb zápor kialakulhat. Területi átlagban csak jelentéktelen mennyiségű csapadék valószínű. Az északi szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, a 15-25 km/h-s átlagszél mellett 45-70 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani.

Orvosmeteorológia

Hidegfronti hatás várható. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt emelkedhet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb a trombózis esélye. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet - ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk.

Európai időjárási helyzetkép

A kontinens északnyugati része fölött anticiklon található, emiatt arrafelé a változó felhőzet mellett sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor az anticiklon körül ciklonok örvénylenek Nyugat-, Dél- és Kelet-Európa fölött egyaránt. A ciklonokhoz tartozó frontálzónák mentén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul, északkeleten pedig helyenként havazás, hózápor is előfordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagy részén általában 15, 24 fok között változik. Ennél hidegebb van az északi tájakon, ahol napközben is mindössze 3, 12 fokot mérnek, sőt Finnország északi vidékén helyenként napközben is fagy.