Napos idő az elvonuló hidegörvény nyomában

Vágólapra másolva!
A hétfői időjárás barátságosabbnak ígérkezik a vasárnapinál, ugyanis országszerte sok lesz a napsütés. Hétfő estig szárazabb és egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Ennek oka az, hogy gyengülve délnyugat felé távolodik a Keleti-Kárpátok felett elhelyezkedő magassági hidegörvény, ami miatt sok helyütt esett az eső vasárnap a Kárpát-medencében.
Vágólapra másolva!

A napos időt több-kevesebb gomolyfelhő, néhol zápor zavarja meg. Helyenként megerősödik az északkeleti, keleti szél, az ország északi felében viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 23 fok között alakul, de lényeges különbség lehet a tényleges léghőmérséklet, valamint a napon érzett, úgynevezett komfort hőmérséklet között.

Orvosmeteorológia

A megszűnő hidegfronti hatást hétfőn melegfront jellegű változás követi. A frontérzékenyeknél a szokásos tünetek - fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet - jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A szél sokaknál idegességet okozhat. A májusi napnak már nagy az ereje, nem árt az óvatosság.

Európai időjárási helyzetkép

A Brit-szigetektől nyugatra ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere a kontinens nyugati partvidékén okoz több helyen esőt. A hőmérséklet csúcsértéke Skandináviában 8, 17, az Urál előterében, Franciaországban, Németországban és a mediterrán térségben 18, 25 fok között alakul.

A Skandináv-félsziget és a Kelet-európai-síkság északi része felett anticiklon húzódik, ezért arrafelé sok a napsütés, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyancsak sokat süt a nap a Földközi-tenger medencéjében, bár kisebb körzetekben, illetve a Pireneusi-félsziget nyugati részén több a felhő, és eső, zápor, zivatar is előfordul.