Napos idő szerdán, eső alig valószínű

Vágólapra másolva!
Túlnyomóan napos időre számíthatunk szerdán az időnkénti felhősödés mellett, csapadék nem valószínű. A többfelé élénk északi, északkeleti szél elsősorban keleten időnként megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik.
Vágólapra másolva!

Eleinte váltakozó nedvességtartalmú, labilis, majd egyre szárazabb, stabilabb légállapotú levegő áramlik szerda estig a Kárpát-medence fölé. A napsütés mellett kedden többször erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet, főként a keleti és a középső területek fölött, és itt zápor, zivatar is várható. Délutántól késő estig elszórtan zivatarok alakulhatnak ki elsősorban a középső országrészben, a Dél-Alföldön, de kezdetben a Tiszántúlon is. A zivatarok környezetében viharos szél (60-80 km/órás széllökésekkel) és kisebb méretű, általában egy centiméternél kisebb átmérőjű jég is előfordulhat.

Szerdán az időnkénti felhősödés mellett túlnyomóan napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Főleg Kelet-Magyarországon erősödik meg a többfelé élénk északi, északkeleti szél, amely zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 25 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Bár légköri front továbbra sem lesz felettünk, a magasban zajló melegedés miatt az érzékenyebb szervezetűeknél a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. A fejfájás, migrén, fáradékonyság, levertség hátterében légköri okok is meghúzódhatnak.

Európai időjárási helyzetkép

Európa középső része fölött egy hatalmas anticiklon helyezkedik el. A magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, túlnyomóan napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A sok napsütés hatására gyorsan emelkedik a hőmérséklet, és a délutáni órákban sokfelé mérnek 22, 27 fokot. Ugyanakkor az anticiklon körül ciklonok örvénylenek. Markáns ciklon található a Brit-szigetek térségében, emiatt ott, valamint Izland, Franciaország nyugati partvidékén, és a Benelux államok fölött gyakran erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső.

Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos, hűvös időt a Skandináv-félsziget északi tájain. Kelet-Európa fölött is ciklonális mező található, ezért ott is több a felhő, és szórványosan alakul ki zápor, néhol zivatar. A felhősebb, csapadékosabb tájakon hűvös az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 11 és 18 fok között alakul, csak a legészakibb vidékeken mérnek ennél hidegebbet.