Szalonnázók és tolvajok irtják a harangrózsát a zalaegerszegi arborétumban

Vágólapra másolva!
Biztonsági őrök felügyelik a zalaegerszegi Azáleás-völgyet, ahol a napokban kezdett el tömegével virágozni a harangrózsa. Az arborétumból már virágzás előtt elloptak negyven díszcserjét, noha a növény átültetve valószínűleg tönkremegy, mert az arborétum jellegzetes mikroklímájára van szüksége.
Vágólapra másolva!

A város arborétumában virágzás idején, április és május hónapban keletkeznek a legnagyobb károk, ezért ebben az időszakban a terület védésére biztonsági őröket alkalmaznak - mondta el Nagy László, zalaegerszegi erdészeti igazgató. A színpompás virágzatú, a rododendron nemzetségbe tartozó növény más néven azálea, vagy havasszépe néven ismert.

Az elpusztított, elszáradt díszcserjék pótlására elültetett 230 tő új azáleából negyven tövet már a tavaszi virágzás előtt elloptak. Sokan nem tudják, és csak később döbbennek rá, hogy a kiásott, virágzó példányokat nem tudják megmenteni. A virágoskertben tönkremennek, ugyanis a havasszépének a völgy hűvös, párás klímájára, jellegzetes savanyú talajára van szüksége - közölte az igazgató.

Forrás: Wikimedia Commons

Rózsaszín virágú azálea (R. simsii)

Szakács László erdész szerint sokan nem is gondolnak arra, hogy öt-tíz éves hajtást tesznek tönkre, ha letörnek egy-két ágat tudatlanságból, merő szórakozásból, vagy éppen "szalonnasütéshez pálcának". A nyíló virágot sem érdemes letépni, mert a hártyavékony, finom szirmok nagyon hamar elhervadnak, még a vázában sem maradnak meg, magyarázta az erdész.

Az utóbbi időben azonban - ami talán a biztonsági őrök jelenlétének is köszönhető - egyre több kiránduló "viseli szívén a díszcserjék sorsát", és arra is figyelmeztetik az óvatlan látogatókat, hogy ne tapossák le a cserjék környékét, mert ezzel is kárt okozhatnak.

Az azáleák és a közel negyven fafajta - lombos fák, örökzöld, kolorádófenyő, mamutfenyők telepítése - 1973-ban kezdődött el. Az füvészkertet a Zalaerdő Zrt. gondozza. A völgyben korábban áthatolhatatlan, bozótos akácerdő volt, ma pedig a kéthektáros terület a város egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága. A zalaegerszegi Azáleás-völgyet a havasszépe virágzásakor hétvégenként közel kétezren keresik fel. Az arborétum bekerült a megye hét ermészeti csodája közé is a lakosság szavazata alapján.