Borongós, zivataros vasárnap - ilyen az idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Bár a természetes vizek még nem melegedtek fel, így nem alkalmasak a fürdésre, a vízparti napozáshoz kiválóak lesznek a körülmények szombaton. Vasárnapra viszont újabb hidegfront érkezik, de Kelet-Magyarországon még jócskán lesz napsütés, így melegebb is lehet az idő a szombatinál.
Vágólapra másolva!

A következő napokban egymást követik a frontok Európa középső területei felett. Vasárnap nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet egy vonuló hidegfront hatására. Nyugaton és északon többfelé számítani lehet esőre, záporra, főleg keleten és északon helyenként zivatar is kitör. Az északnyugati, nyugati szelet sok helyütt erős, zivatarok környezetében viharos széllökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 10, 15 fok között alakul, legmagasabb értéke az ország északnyugati harmadán már csupán 12, 16, a középső megyékben 17, 22, a Tiszántúlon még 23 és 26 fok között valószínű.

A környező országok közül Ausztriában, Svájcban várható a legtöbb csapadék a hétvégén, ott többfelé 50 mm-t meghaladó mennyiség eshet, és alig lesz napsütés. A többi szomszédos országban szombaton még alapvetően napos, nyáriasan meleg időre van kilátás, ami Ukrajnában, Romániában és Szerbiában még vasárnap is folytatódik.

Kiváló lesz a szombat a vízparti napozáshoz

A hét utolsó napjaiban az egymást követő hidegfrontok élettani hatásai lesznek meghatározók, de szombaton - átmenetileg - orvosmeteorológiai szempontból is nyugodtabb, eseménytelenebb időjárásra van kilátás. A legerősebb hidegfronti hatás vasárnap várható, akkor a fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak időjárási okai is lehetnek. Gyakoribbá válhatnak a szív- és érrendszeri, valamint a reumatikus megbetegedésekkel kapcsolatos panaszok. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A hosszabbá váló reakcióidő főleg a közlekedésben lehet veszélyes.

A szabadtéri programok szempontjából szombaton lesz kedvezőbb az idő. Bár a természetes vizek még nem melegedtek fel olyan mértékben, hogy fürdésre alkalmasak lennének, a parkok, erdők mellett érdemes felkeresni a vízpartokat is. Ugyan többfelé szűri fátyolfelhőzet a napsugarakat, azért a déli órákban helyenként erős lesz az UV-B sugárzás. Vasárnap az északnyugat felől érkező hidegfront miatt majd egyre többfelé eleredhet az eső, zápor, nem árt, ha nálunk van az esernyő.

Sokszor mértek már nyári meleget májusban

Bár az átlagosnál lényegesen melegebb időre számíthatunk a hétvégén, szélsőségesnek távolról sem nevezhető az időjárás. Nemegyszer mértek már 30 fok feletti hőmérsékletet ezekben a napokban. Az eddig mért legmagasabb érték az 1983. május15-én Bácsalmáson regisztrált 33,8 fok. A "fagyosszentek" után nem meglepő ugyanakkor, hogy az ezekhez a napokhoz kapcsolódó legalacsonyabb hőmérséklet több fokkal fagypont alatt van: Borsodnádasdon -3,1 fokot mértek 1980. május 15-én.

Forrás: Wikipedia/Ecséri János

A vasárnap rontja el a vízparton napozós hétvégét (a fotón a révfülöpi kikötő)

Pongrác (máj. 12), Szervác (máj. 13.), Bonifác (máj. 14.) - a fagyosszentek - az idén erős lehűlés helyett inkább enyhülést, fagymentes éjszakákat hoztak. A fagyosszenteket jó egy héttel megelőző, drasztikus lehűlés viszont az ország jelentős részén komoly károkat okozott a szőlőkben, gyümölcsösökben, kiültetett palántákban, fagyérzékeny növényekben. Bár a konkrét előrejelzésekben jelenleg nincs jele újabb, további károkat okozó, erős lehűlésnek, statisztikailag mégsem lehet kizárni.

Veszélyesek a kisugárzási fagyok

A hét utolsó napjaiban, a fagyosszentek idején átvonuló hidegfrontok után várhatóan még a talaj közelében sem süllyed 0 fok alá a hőmérséklet, de az utolsó fagyosszent: Orbán (máj. 25.) még okozhat meglepetést. Az ismert népi regulák értelme éppen ez lehet: ilyenkor, május végén is előfordulhatnak fagyok, ha ennek esélye egyre kisebb is. Az északkeleti országrész fagyzugos területein június első napjaiban csökken 5 százalék alá a fagy előfordulásának valószínűsége.

A komoly fagykárok láttán felvetődik a kérdés: lehet-e védekezni az ilyen nagy pusztítást végző lehűlések ellen? A védekezés általában költséges, a nagyobb hatékonyságú módszerek különösen drágák. A fagyok lényegesen eltérő időjárási helyzetekben jelentkezhetnek. Derült, szélcsendes időben úgynevezett kisugárzási fagyok alakulnak ki olyan helyzetekben is, amikor néhány tíz- vagy százméteres magasságban több Celsius-fokkal fagypont felett van a hőmérséklet.

Ilyenkor a talajfelszín közelében akár nyolc-tíz fokkal hidegebb lehet a levegő, mint néhány méterrel magasabban. (A múlt héten, május 6-án például Debrecenben -7 fokot mértek a talaj közelében, míg ugyanott 2 m-es magasságban +1 fok volt.) Ezek ellen a fagyok ellen igen hatékony védekezés lehet a levegő megmozgatása, átkeverése.

Szélgép, paraffingyertya, fagyvédelmi öntözés

Magyarországon még nem elterjedt gyakorlat, de az Egyesült Államokban és Új-Zélandon többfelé alkalmazott szélgépekkel akár öt-hat hektáros terület is védhető. A gépek tíz-tizenegy méteres magasságban forgó, két-három méteres lapátjai összekeverik a talajközeli hideg és a magasabb rétegek enyhébb levegőjét. Termoventilátorok használatával növelhető a hatékonyság. Jóval olcsóbb, de nem minden esetben hatékony a füstölés, amit szintén kisugárzási fagyok esetén lehet alkalmazni.

Az úgynevezett advektív fagyok fellépésekor - amikor nem az adott területen alakul ki a fagy, hanem hideg, fagyos levegő áramlik a védendő növények fölé - egyebek mellett fagyvédelmi öntözéssel mérsékelhetők a károk. Az öntözővíz hőmérséklete általában magasabb a levegőénél, és a víz fagyása következtében is hő szabadul fel. Az öntözésnek azonban folyamatosnak kell lennie, csak a fagy megszűnésével lehet abbahagyni.

További eszköze lehet az aktív fagyvédelemnek a melegítés (hőlégfúvás, paraffingyertyák égetése). A fagykárok mérséklésének vannak passzív módszerei is: az ültetvények helyének kiválasztása, az ültetett növények fagyérzékenységének ismerete, figyelembevétele meghatározó fontosságú.

A hazai klimatikus viszonyok mellett tehát sok növény termesztésénél a költségek között a fagyvédelmi kiadásokkal is számolni kell. A konkrét beavatkozásoknál szükséges figyelembe venni az aktuális időjárási előrejelzéseket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a vegetációs időszakban (április 1. és október 31 között) veszélyjelzésként teszi közzé a fagyveszélyre vonatkozó információkat, amelyeket az [origo] Időjárás rovatában a címoldalon közlünk.

Ez történt a héten időjárási szempontból

E hét első felében egyre több napsütésben, erőteljes felmelegedésben volt részünk az elmúlt hét második felének meglehetősen hideg időjárása, a sokfelé komoly károkat okozó hajnali fagyok után.

Hétfőn ugyan az Északi-középhegység völgyeiben és délnyugaton még előfordultak talajmenti fagyok, később azonban már mindenütt fagymentesek, egyre enyhébbek voltak az éjszakák. Erősödött a nappali felmelegedés, a hét közepén már kifejezetten nyárias időjárásnak örülhettünk. Akkor - a szinte zavartalan napsütésben - mindenütt 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet délutánra, néhol a 25, 26 fokot is meghaladta.

Csütörtök este északnyugat felől hidegfront érkezett északnyugat felől, amely péntek napközben kelet, délkelet felé vonult. Felhőzetéből hazánk több pontján eleredt a záporeső. Sokfelé feltámadt az északnyugati szél. A hőmérséklet ugyanakkor jelentősen nem esett vissza.