Aszfaltozáshoz adják el Kínába a Negev-sivatagot

Vágólapra másolva!
Aszfaltadaléknak exportálná Kínába egy vállalkozó azt az ásványban gazdag homokot, amely a világon egyedül az izraeli Negev-sivatagban található. Környezetvédők máris tiltakoznak a kitermelés ellen. A sivatagba egyébként napkollektor-parkot és más megújuló energián alapuló erőművet akarnak telepíteni. 
Vágólapra másolva!

A Negev-sivatag területe mintegy 13 ezer négyzetkilométer, Izrael területének hatvan százalékát foglalja el, ám a népesség alig nyolc százaléka él itt. Az állam ennek ellenére nagy fantáziát lát a területben, ahol napkollektor-parkot és más megújuló energián alapuló erőművet szándékoznak létesíteni. Így nyílna lehetőség a régió városainak fejlesztésére, az izraeli Szilícium-völgy kiépítésére, áll a tel-avivi külügyminisztérium tájékoztatójában.

A sivatag egyik folyóvölgye, a 75 kilométeren elnyúló Nahal Zin vádi valaha Kánaán földjének déli határa volt. Most is a gazdagság szinonimájaként gondol rá a Dimona Silica (DSI) üzem alapítója, Ephraim Feinblum, aki észrevette, hogy a környék homokja rendkívül gazdag porcelanitban. Ez a kovasav-ásvány a foszfátbányászat mellékterméke. Nem mellékesen pedig kiváló adalékul szolgálhat az aszfalt- és autógumi-gyártáshoz, mivel a porcelanitos homok már 90 Celsius-fokon cseppfolyóssá válik a szokásos 1500 Celsius-fokkal szemben.

Felhasználása révén 30 százalékkal csökkenthető az energiaigény, tehát a módszer kifejezetten környezetkímélő, állította a DSI igazgatója, Ronen Peled az izraeli Globes gazdasági lapnak. A cég immár az orosz Alltech társaság tulajdonában áll, amely 50 millió dolláros beruházással készül a sivatag kincsének kiaknázására. Kísérleteik szerint az iBindnak elnevezett adalék révén kétszeresére nő az úttest kopórétegeként használt zúzalékvázas masztixaszfalt (SMA) élettartama, továbbá csökken a járművek menetzaja és a gumiabroncsok kopása.

Mindez lehet, hogy környezetkímélő beruházásnak számít Kínában, ahová aszfalt-adaléknak exportálnák. De nem az a pusztulásra ítélt Negev-sivatagban, ahol három hónap múlva kezdődik a kitermelés - aggódnak a helyi környezetvédők.

HKZS