A megatüzek is fokozzák a fölmelegedést

Vágólapra másolva!
A klímakutatók eddig úgy vélték, a globális fölmelegedés következtében válnak mind gyakoribbá a különösen pusztító erdőtüzek. A legújabb kutatás szerint azonban a megatüzeknek nevezett katasztrófák maguk is gerjesztik a klímaváltozást.
Vágólapra másolva!

Akár szándékosan, akár áttételesen, de kivétel nélkül minden esetben emberek okozták azokat az óriási kiterjedésű tüzeket, amelyek pusztító erejét csak fokozta a globális fölmelegedés. "Ám ördögi kör ez, amelyben a megatüzek is erősítik a klímaváltozás hatásait" - nyilatkozta Pieter van Lierop, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetének (FAO) munkatársa.

A május 10-én a dél-afrikai Sun Cityben rendezett 5. Nemzetközi Erdőtűz Konferencián sorra vették az elmúlt évek legkomolyabb katasztrófáit. 1997 és 2010 között nyolc, a kiterjedése és pusztítása miatt a "mega" minősítéssel ellátott tűzvész alakult ki, Indonéziában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Görögországban, Botswanában, Ausztráliába, Oroszországban és Izraelben.

A katasztrófákban összesen háromszázan vesztették életüket, közel 14 millió hektár növényzet és több mint ötezer épület vált a lángok martalékává, az anyagi kár meghaladja a 37 millió dollárt. A megatüzek következtében pedig legalább 9,2 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe, növelve az üvegházhatást.

Az emberi felelőtlenség és az aszályos, forró, szeles időjárás mellett a megatüzek kialakulásához más tényezők is hozzájárulnak. A trópusokon az erdőirtást sok helyütt felégetéssel végzik, ám a gyúlékony avarban villámgyorsan szétterjed a zsarátnok. Az is veszélyes, ha az irtásokon nem szedik össze az éghető faanyagot. A tűzviharban lepusztult területet további veszély fenyegeti: az erózió. Növényzet híján ugyanis az esőzés hamar elmossa a talajréteget.

Már csak azért is figyelmet kell fordítani a megatüzek jelenségére, mivel nő gyakoriságuk és kiterjedésük. A tavalyelőtti oroszországi katasztrófában 2,3 millió hektáron alakult ki megatűz, amely 32 ezer gócból tevődött össze. Idén ráadásul az előrejelzések szerint aszályos nyár várható Európában. A FAO ezért sürgette az átfogó tűzkezelési tervek kidolgozását, továbbá a megatüzek környezetkárosító, például légszennyező hatásának folytatólagos vizsgálatát.

HKZS