Tornádószörny egy amerikai kisvárosban

Vágólapra másolva!
Tíz éve nem haltak meg ennyien egyetlen tornádó miatt az Egyesült Államokban, mint vasárnap este egy missouri kisvárosban, Joplinban. Hétfő estére 116-ra emelkedett a halálos áldozatok száma a mentőcsapatok által napközben megtalált holttestekkel együtt. A hatóságok szerint ennél is több lehet az emberveszteség. 
Vágólapra másolva!

Az 50 ezres városra vasárnap este lecsapó forgószél mintegy 2000 épületben, a település egyharmadában okozott kárt. A veszélyt jelző szirénák mintegy 20 perccel a természeti csapás érkezése előtt, délidőben szólaltak meg. Az Egyesült Államokban tornádó csaknem hat évtizede nem ölt meg ennyi embert. (1953-ban a michigani Flintben 116-an vesztették életüket.) A szélviharban négyszázan sérültek meg. A mentést hétfőn erős zivatarok és tüzek nehezítették - utóbbiakat gázvezetékek eltörése okozta -, de a mentőcsapatok hét embert ki tudtak menteni a romok alól.

A szélvihar egy több mint kilenc kilométer hosszú és 800-1000 méter széles sávban végzett szörnyű pusztítást Joplinban, iskolákat, templomokat, üzleteket és otthonokat téve a földdel egyenlővé. Súlyosan megrongálódott a nyolcemeletes Szent János-kórház is, ahonnan a vihar egyes tárgyakat száz kilométeres távolságra repített el. A szélvihart méretei miatt "tornádószörnyetegnek" minősítik az amerikai sajtóban.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó túlélők azt mondták, áruházak, vendéglők hűtőkamráiban, fürdőkádakban vagy a házuk kamrájában húzták meg magukat a mérések szerint 306-318 kilométer/órás széllökések elől. "Ez volt életem legfélelmetesebb tizenöt másodperce" - mondta Marty Thornberry helybeli lakos. A jopliniak rokonai, ismerősei a Facebook segítségével próbálják felkutatni azokat, akik életben maradtak, vagy legalább információt szerezni róluk - írja az MTI washingtoni tudósítója.

A minneapolisi tornádó

A joplini egyike volt annak a 68 forgószélnek, amely a hétvégén pusztított a hét közép-nyugati államban. Minneapolisból és a kansasi Readingből is jelentettek egy-egy halálesetet és több súlyos sérülést is. Kansas állam kormányzója, Sam Brownback hétfőn tizenhat megyében hirdette ki a szükségállapotot.

Az Egyesült Államokon egyedül áprilisban több mint 600 tornádó söpört végig, amivel megdőlt az abszolút havi rekord: 2003 májusában 542 tornádót jegyeztek fel. Az előző áprilisi rekord 1974-ben született, 267 tornádóval. Idén április végén a déli államokban tomboló tornádók egy nap leforgása alatt több, mint 350 ember életét oltották ki. A legsúlyosabb veszteségeket Alabama szenvedte el.