Búcsút mondhatunk a nyárnak a hétvégén

Vágólapra másolva!
Időutazás nyárból a tavaszba - ilyen a mostani hétvége időjárása. Péntek délután helyenként felhőszakadás és jégeső is lehet az átvonuló hidegfront miatt. Szombaton és vasárnap megszakad a meleg, nyárias idő, nem emelkedik 30 fok közelébe a hőmérséklet A vízparton pihenők inkább a horgászást, szörfözést válasszák az úszás helyett.
Vágólapra másolva!

Pénteken a nappali gomolyfelhő-képződés mellett országszerte sok lesz a napsütés. Délutántól nyugat, északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Egyre többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet (erről szóló hírünket itt olvashatja). A sokfelé élénk, gyakran erős déli szél estétől a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29-32 fok között alakul.

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, néhány órás napsütés a Tiszántúlon várható. Többfelé várható eső, zápor, zivatar - keleten felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északnyugati szél még többfelé megerősödik, zivatarok idején viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 18 és 23 fok, másutt 24, 29 fok között alakul.

Vasárnap már csökken a felhőzet, majd a nappali gomolyfelhő-képződésből főként a középső, és keleti országrészben valószínű elszórtan záporeső. A többnyire mérsékelt északi szelet már csak a Dunántúlon kísérhetik erősebb széllökések. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 28 fok között alakul.

Hétfőn lesz megint 30 fokos meleg

A hét végén búcsút mondhatunk a - néha már talán túlzottan is - meleg, nyárias időnek, így akik most vízparton pihennek, horgászással, szörfözéssel, esetleg vitorlázással próbálkozhatnak. A fürdést, úszást halasszuk inkább a jövő hétre, mert állóvizeink a hét végére ugyan már kellemes hőmérsékletűre melegedtek, viszont a hidegfront felkeveri a mélyben nyugvó hidegebb vizet, s emiatt a hét végén bizony már kellemetlen lehet a csobbanás.

A jövő héten visszatér a nyár, ismét emelkedik majd a vízhőmérséklet. A hétvégi kertekben mindig akad tennivaló, különösen most, gyümölcsérés idején. Már szüretelhető állapotban van a korai cseresznye, s többfelé már az eper is érik.

A hét végén a környező országok időjárását ugyanaz a hidegfront alakítja, mint hazánkét, emiatt a kontinensünk középső területei felett elterpeszkedő, nagy kiterjedésű anticiklon leépül, s a hétvége időjárását a Dél-Európa felett kialakuló, több középpontú ciklonrendszer határozza meg. Pénteken az északnyugat felől érkező hidegfront már csapadékos időt okoz az Alpok és a Cseh-medence vidékén, szombaton és vasárnap viszont már déli, és keleti szomszédainknál lesz felhősebb, csapadékosabb az időjárás. A front nyomában érkező hideg levegő miatt átmenetileg visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, pénteken Ausztriában és Csehországban, szombaton és vasárnap pedig a Kárpát-medence déli és keleti területein alakul majd az évszaknak megfelelően a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

A hétvége időjárása a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, erre különösen ügyeljenek a közlekedésben résztvevők. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb a trombózis esélye is.

A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

Visszatekintés

A héten több hidegfront is súrolta észak felől hazánkat, s ez kedvező alkalmat teremtett záporok, zivatarok kialakulásához. Így a sok napsütés mellett, szinte minden nap esett valahol az eső, főként a múlt hét végén, illetve a hét elején volt zivatarra hajló az idő, akkor a felhőszakadásszerű esőzések néhol 25-33 mm csapadékot is adtak. A hét második felében viszont már a napsütés volt a meghatározó, esőt adó felhők akkor már nem alakultak ki sehol sem hazánkban. A hajnalok enyhék, a délutánok pedig kellemes, nyárias hőmérsékletűek voltak, akkor többnyire 25, 30 fok közé emelkedett a hőmérséklet.