Egyre inkább anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, emiatt hétfő estig egyre szárazabb és melegebb levegő érkezik Magyarország fölé. Erősödik a nappali felmelegedés. Az ország nagy részén csapadék nem lesz hétfőn.

Túlnyomóan derült, napos idő várható hétfőn, csak kevés gomolyfelhő képződik. Az ország nagy részén csapadék nem lesz, legfeljebb késő délután a Tiszántúlra sodródhat be egy-egy zápor, zivatar. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csupán északnyugaton élénkül meg a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Front nincs térségünkben. A hűvös, sőt helyenként hideg éjszakát nyáriasan meleg nappal követi. A nagy napi hőmérsékletingás nemcsak a betegeket, de az egészséges embereket is megviselheti. A déli, délutáni órákban erős lesz az ultraibolya sugárzás, emiatt a hosszabb ideig szabadban tartózkodóknak sapka, kalap, fejkendő használata mindenképpen javasolható. A meleg időben fokozott a szervezet vízigénye.

Meleg van egész Kelet-Európában

Észak-Európa felett többközéppontú ciklon található, amelynek frontálzónái mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar.

A kontinens középső és keleti vidékén - ahol még egy gyengülő hidegfront húzódik - egyre inkább anticiklon hatása érvényesül. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten, a Brit-szigeteken 10, 18 fok között változik. Kelet-Európában és a Mediterráneumban a délutáni órákra általában 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Spanyolországban 28, 32 fok is előfordul.