Nyárias meleg délutáni zivatarokkal

Vágólapra másolva!
Szerdán is zivataros marad az idő, mert estig a Kárpát-medence fölé labilis, váltakozó nedvességtartalmú, eleinte melegebb, majd kissé hűvösebb levegő áramlik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. Változóan felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Szerdára virradóan a hőmérséklet 12, 17 fok között alakul. Napközben nyugat felől többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de az északira forduló szél néhol megélénkül. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 29 fok között valószínű, de a nyugati határnál ennél kissé hűvösebb lesz.

Orvosmeteorológia

Markáns fronthatás ugyan nem valószínű, de az érzékenyebb szervezetűeknél a gyenge hidegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek szerdán, a kezdeti frontmentesség után. Náluk a fejfájásnak, vérnyomásingadozásnak légköri okai is lehetnek, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Hosszabb lesz a reakcióidő.

Ilyen az időjárás Európa-szerte

Anticiklon alakítja az időjárást a Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen a Kelet-európai-síkságig. A leszálló légmozgások miatt általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de helyenként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet; zápor, zivatar is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 30 fok között változik.

Ugyanakkor kontinensünk északi részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, emiatt főként az északi tájakon, valamint Nyugat-Európában gyakran erősen felhős az ég, szórványosan eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. Arrafelé hűvösebb van, a csúcshőmérséklet 11 és 20 fok között alakul.