Vágólapra másolva!
A korábban közölt szintnél legalább kétszer erősebb sugárzást bocsátottak ki a fukusimai atomerőmű leolvadt reaktorai a március 11-i katasztrófában - jelentette be a japán nukleáris biztonsági hivatal. Talán 2012 januárjára állítják majd le a Fukusima-1 (Daiicsi) három érintett reaktorát, amelyekben jórészt leolvadt az üzemanyag. Eközben egyre nagyobb gond az üzemeltetőnek a sugárszennyezetté vált hűtővíz tárolása.
Vágólapra másolva!

A korábban közölt mennyiségnél több mint kétszer erősebb sugárzást bocsátottak ki a fukusimai atomerőmű részben vagy egészben leolvadt reaktorai - közölte a japán nukleáris biztonsági hivatal (NISA). A közlés szerint a fűtőanyag leolvadása is hamarabb ment végbe az eddig feltételezettnél, miután a szökőár miatt leállt a földrengésben automatikusan lekapcsolódó reaktorok hűtése. A balesetsorozatot tíztagú, független szakértői testület vizsgálja.

A NISA szerint 770 000 terabecquerel sugárzás szabadult ki az erőműből a március 11-i katasztrófa után. Az erőmű baleset utáni aktivitását korábban 370 000 terabecquerelre becsülték. Az új adattal együtt a fukusimai sugárzás még mindig 15 százaléka annak, ami a csernobili katasztrófa miatt érte a környezetet 1986 májusában, de ebből az is következik, hogy az erőmű környéke erősebben sugárszennyezett a korábban feltételezett szintnél.

Forrás: TEPCO

Szerelési műveletek az 1-es reaktorblokk első emeletén

Az atomhivatal szerint az 1-es reaktor fűtőanyaga a hűtés leállása utáni ötödik órában teljesen megolvadt, majd a reaktortartály fenekén gyűlt össze. Az erőmű üzemeltetője, a TEPCO áramszolgáltató korábban azt közölte, a teljes leolvadás a rengés után 15 órával következett be. A NISA szerint a leolvadás a 2-es reaktorban 80, a 3-asban 79 órával a hűtés kiesése után történt.

Káosz a sötétben

A katasztrófa után három hónappal nyilvánosságra hozott adatok még inkább alátámasztják az üzemeltető céget és a kormányzatot érő japán kritikákat. A Mainichi Daily News napilap május közepén ismertette a TEPCO jegyzőkönyveit, amelyekből kiderült, káosz uralkodott az erőműben, miután a szökőár miatt teljesen megszűnt az áramellátás helyi idő szerint 15 óra 30 perckor. A cég 17 órakor kért mobil generátorokat, de a kamionok elakadtak a rengésben megsérült utak és a közlekedési dugók miatt. (Korábban közreadott fotókon látható volt, amint az erőműben elemlámpák fényénél dolgoztak.)

A jegyzőkönyv 21 óra 51 perces bejegyzése szerint az üzemeltető megtiltotta a belépést az 1-es reaktorblokkba a magas sugárzási szint miatt - ez is a nukleáris fűtőanyag gyors leolvadására utal. Ezzel együtt a túlnyomás miatt 22 óra 17 perckor lefúvatták a gázokat és a gőzt az 1-es reaktorból. A lefúvatást megkísérelték 21 óra 15 perckor is, de a kézi erővel végzett műveletnek negyedóra múlva véget kellett vetni a nagy sugárterhelés miatt.

Egyre nagyobb gond a hűtővíz tárolása

A megsérült erőműből úgy szivárog a sugárszennyezett víz, mint egy szitából - így jellemzi a helyzetet a Nature tudományos folyóirat hírblogja. A TEPCO korábban azt feltételezte, hogy a könnyen javítható csőrendszer ereszt, azonban a cég arra a következtetésre jutott, hogy maguk a reaktortartályok és a köréjük épült biztonsági védőburok, az ún. konténment is szivárognak. (Ez lehet a magyarázat arra, hogy miért mértek június 4-én kiugróan magas sugárzási szintet az erőműben.) Március 11. óta több mint 100 ezer tonna tengervíz befecskendezésével hűtötték a reaktorokat és a használt üzemanyagot pihentető medencéket, és egyre nagyobb gond a szennyezett víz megfelelő tárolása.

Forrás: TEPCO

Ebben a csarnokban szűrik ki a céziumizotópokat a hűtővízből

Forrás: Tepco

Körforgásos tengervíztisztító berendezés az atomerőműnél

A cég januárra tervezi mindhárom megsérült reaktor biztonságos és teljes leállítását, azonban több atomenergia-szakértő szerint a terv túl optimista. Az üzemeltető május végén közreadott fényképfelvételein látható, hogy zárt rendszerben keringetett tengervízzel hűtik a reaktorokat, így kevésbé valószínű, hogy a sugárszennyezett víz a Csendes-óceánba jut.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Japánban vizsgálódó küldöttsége június 1-jén jelentette be: a japán atomipari hatóságok alábecsülték annak a veszélyét, hogy valamikor egy hatalmas erejű szökőár sújtja a Fukusima-1 atomerőművet. A szakosított ENSZ-szervezet szakembereinek véleménye szerint a kockázat alábecsülése több japáni atomlétesítményre igaz, és felszólították a helyi hatóságokat, hogy készítsék fel a létesítményeket a lehetséges katasztrófákra.

Egy korábbi dokumentumból már kiderült, hogy a TEPCO alábecsülte a márciusi földrengés és szökőár erejét. Tíz évvel ezelőtt a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal értékelést kért a TEPCO-tól az atomerőmű biztonságáról, és azt a választ kapta, hogy az erőművet az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv esetén sem éri károsodás. A TEPCO ugyanis úgy számított, hogy az atomerőműnél egy esetleges szökőártól nem lesz 5,7 méternél magasabb a vízszint.

Forrás: Tepco

Tartályokba gyűjtik a sugárszennyezett hűtővizet

Az ENSZ-szakértők első nyilvánosságra hozott jelentésükben azt is bírálták, hogy a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal a japán ipari minisztérium felügyelete alatt működik. Hangsúlyozták, hogy Japánnak őrködnie kell a nukleáris szabályozó szervezet függetlensége felett. A NAÜ szakértői egyúttal példaértékűnek nevezték a japán hatóságok reagálását az atomerőmű-balesetre. "A lakosok védelmére irányuló hosszú távú intézkedések, így a balesetet szenvedett reaktorok körüli övezet kiürítése hatásosak és rendkívül jól szervezettek voltak" - áll a jelentésben. A hatóságok 20 kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki az erőmű körül, és több mint 80 ezer embert menekítettek ki otthonából.

A tizennyolc szakértő a japán kormány és NAÜ közötti megállapodás értelmében utazott Japánba, ahol megvizsgálta a fukusimai 1-es és 2-es erőművet, valamint a délebbre, az Ibaraki prefektúrabeli Tókaiban működő erőművet. A tényfeltáró csoport június 2-án befejezte látogatását. A misszióban részt vevők a japán hatóságoknak átadott összefoglalóban egy sor előzetes következtetést és tanulságot fogalmaztak meg a külső veszélyek, a súlyos balesetek kezelése és a baleset-elhárítás területén.

Forrás: Tepco

A nagy kapacitású víztárolók a TEPCO felvételén

A szakértők előzetes értékelést (preliminary summary) készítettek a fukusimai erőmű balesetével kapcsolatos biztonsági kérdésekről. A végleges szöveget a június 20-24. között Bécsben tartandó miniszteri konferencián fogják bemutatni. A csoport tagjai tizenkét országból érkeztek: az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Dél-Koreából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Indiából, Indonéziából, Kínából, Magyarországról, Oroszországból, Spanyolországból és Törökországból. A misszióban a NAÜ meghívására magyar részről Lux Iván, az OAH főigazgató-helyettese vett részt. A testület vezetője Mike Weightman, a brit nukleáris biztonsági hatóság igazgatója volt.

Kissé több áram jut a fogyasztóknak a TEPCO ellátta területen

A lassan stabilizálódó állapotokat az is jelzik, hogy az üzemeltető áramszolgáltató, a Tokyo Electric Power Co. szolgáltatási területén valamivel kevésbé csökkent az áramfogyasztás májusban, mint áprilisban. Az áramtermelést és az elosztóhálózatot érő károk és a termelési kapacitások csökkenésének hatására a japán kormány szigorú energiatakarékossági intézkedésekre szólította fel a lakosságot. A természeti csapást követő hetek áramhiánya miatt több üzemben is a termelés leállítására kényszerültek.