Villámáradás is lehet a júniusi felhőszakadásokból

Vágólapra másolva!
Akár villámáradást, vagyis egy-egy kis patak hirtelen áradását is okozhatják a júniusi felhőszakadások. Szerdán, Medárd napján is több helyről jelentettek záporokat, zivatarokat. A néphit szerint a csapadékos Medárdot negyven napig eső követi. Az időjóslás annyiban helyes a meteorológusok szerint, hogy a június a legcsapadékosabb hónap.
Vágólapra másolva!

Több helyen volt záporeső, zivatar szerdán, Medárd napjának délelőttjén. Narancssárga (közepes szintű) figyelmeztetést adott ki a felhőszakadások miatt a Duna vonalától keletre eső területekre az Országos Meteorológiai Intézet (OMSZ). Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt alatt több mint 50 milliméter csapadék hullhat.

Medárd napján a néphit szerint, ha esik az eső, negyven napig abba sem hagyja, illetve ha nem esik, akkor ugyanennyi ideig szárazság lesz. A megfigyelés annyiban helyes, hogy június az év legcsapadékosabb hónapja - volt, amikor ezt az időszakot nyári monszunként is emlegették. Az országos átlagos havi csapadékmennyiség 76 milliméter ebben a hónapban - magyarázta Jenki Szilvia meteorológus az MTI-nek.

Jellemző az évnek erre az időszakára, hogy egyes területeken alig esik, míg máshol rövid időn belül 30-60 milliméter is lezúdulhat, ami komoly károkat, akár villámáradást is okozhat. Ezért is fontos minden évben karbantartani az elvezető csatornákat - mondta az OMSZ munkatársa.
A csapadékosabb időjárás oka lehet az is, hogy erre az időszakra a szárazföld jobban felmelegszik, míg a magasabb légrétegek kevésbé, így labilisabb rétegződésű levegő van a kontinens felett. Ez nagyon kedvező feltétel a záporok, zivatarok kialakulására, ilyenkor még légköri front sem kell hozzá - pontosan ilyen volt Magyarország időjárása az utóbbi napokban.

Medárd az év 159. napja, az év végéig még 206 nap van hátra. Szintén június 8-áról mondják egyes magyar borvidékeken azt, hogyha süt a nap, édes lesz a bor, ha nem, akkor savanyú. Van, ahol tiltják a fürdést ezen a napon, mert mindig vízbe fúl valaki.