Kánikulaveszélyre figyelmeztet az ÁNTSZ

Vágólapra másolva!
A várható hőség miatt előzetes, figyelmeztető jelzést adott ki szombatra az ország déli, délkeleti megyéire az országos tiszti főorvos. A nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, ha nem figyel arra, hogy a szokásosnál több folyadékot fogyasszon. 
Vágólapra másolva!

Szombaton a napi átlaghőmérséklet kevéssel meghaladja majd a 25 Celsius-fokot, elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az UV-B sugárzás nem haladja meg a riasztási szintet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. (A hétvége részletes időjárás-előrejelzését itt találja.)

A kánikula bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket és rosszullétet, de különösen veszélyezteti a csecsemőket és a kisgyermekeket. A 65 évnél idősebbek, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők számára is kockázatos a hőség. Mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is - ajánlja az ÁNTSZ.

Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal. A szemünk védelmére viseljünk széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot. Fontos, hogy lehetőleg éjjel történjen a szellőztetés - tanácsolja a tisztiorvosi szolgálat.