Elsőként egy baranyai község állt át LED-es közvilágításra

Vágólapra másolva!
Korszerűsítette közvilágítását Véménd önkormányzata: az ezerötszáz lelkes baranyai község csütörtöktől kizárólag energiatakarékos és környezetkímélő LED-fényforrásokat használ erre a célra. A magyar közvilágítás történetében először áll át LED-technológiára egy egész település.
Vágólapra másolva!

Véménd az első magyarországi település, amely teljes egészében LED-technológiát használ közvilágításához. A magyar fejlesztésű és kivitelezésű projekt húszmillió forintba került, a pénzből mintegy kétszáz köztéri lámpát cseréltek ki. Az új fényforrások által biztosított fényerősség háromszorosa a korábbinak, a fényszennyezés ugyanakkor minimálisra csökkent. A beruházással a Bátaszék környéki község hatvan százalékos energia-megtakarítást ér el, a fejlesztés költsége hat év és tíz hónap alatt térül meg.

Előny, hogy a beruházás költségeit a megtakarítási összege fedezi, így a korszerűsítés egy fillérjébe sem kerül a községnek, továbbá jelentősen csökken a település szén-dioxid-lábnyoma. Az új közvilágítási rendszer avatóünnepségét csütörtökön este tartották meg.