Visszatér a kánikula a hét közepére

Vágólapra másolva!
A hétvégi lehűlést követően fokozatosan melegszik az idő, és a hét második felében visszatér a kánikula. Hétfő estig a hidegfront mögötti hűvös levegő alakítja a Kárpát-medence időjárását, erős lesz az északnyugati szél.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a sok napsütés mellett főként az északi megyékben növekszik meg erőteljesebben a gomolyfelhőzet, és ott elszórtan zápor, északkeleten akár zivatar is valószínű. Dél-Dunántúl kivételével többfelé megerősödik a nyugati szél, viharos széllökésre zivatarok környezetében is számítani lehet. A légmozgás csupán hétfőn estére mérséklődik tartósan. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 25 fok között alakul.

A hét közepétől napos idő várható. Folyamatosan növekszik a hőmérséklet, szerdától a 30-34 Celsius-fokot is elérheti. A hét végére azonban ismét lehűlést jelez a meteorológiai szolgálat, vasárnap 17-21 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani.

Orvosmeteorológia

Megszűnő hidegfronti hatásra kell számítani hétfőn. A frontérzékenyeknél eleinte fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. Az erős szél sokaknál idegességet okozhat. Az intenzív légköri változások főként a keringési, valamint a légzőszervek betegségeiben szenvedőket viselik meg.

Az időjárási helyzet Európában

Az Északi-tenger és Finnország fölött található annak a ciklonrendszernek a központja, amelyhez kapcsolódóan hullámzó, hosszan elnyúló frontálzóna alakítja a kontinens középső területeinek időjárását. A ciklon hidegfrontja mögött mintegy 10, 15 fokkal hűvösebb a levegő. Ezért Nyugat- és Észak-Európában általában 14, 20 fok között változik a csúcshőmérséklet.

Ugyanakkor a frontrendszertől keletre, valamint a Földközi-tenger térségében magasnyomású zóna helyezkedik el. Területén sokat süt a nap, és a hőmérséklet napközben többfelé eléri 30, 35 fokot.